Dat Apple flink verdient aan onze wellustige vraag naar mooie spulletjes, vooral de nieuwste iPhone's, is algemeen bekend. Wat we voor zo'n iPhone betalen is zo'n beetje het dubbele van wat het kost om het apparaat in Azie te laten maken. Het levert Apple jaarlijks miljarden dollars op en het weet vaak niet van gekkigheid wat het met al dat geld aanmoet.

Een groot deel wordt opgepot bij vage brievenbusmaatschappijtjes op obscure tropische eilanden na een onbekommerde doorgang door Amsterdamse lege BV's die speciaal voor dat doel zijn opgericht. Daarnaast is afgelopen jaar wat geld naar de aandeelhouders gegaan.

Tim Cook komt er bekaaid van af

Nu wordt duidelijk dat ook het management van Apple niet mag klagen. Eigenlijk komt grote baas Tim Cook er nog bekaaid af met zijn totale 'compensatie', zoals dat in corporate VS zo mooi heet. Zijn totale inkomsten over het afgelopen jaar komt op 9,2 miljoen dollar. Dat is meer dan het dubbele van hetgeen hij kreeg in 2013, meldt Re/code.

Nee, dan mevrouw Angela Ahrendts! Haar inkomsten over het afgelopen jaar komen in totaal op 73,4 miljoen dollar. De voormalige modewinkelkoningin, bij Apple eveneens verantwoordelijk voor de winkeltjes, is daarmee de best betaalde Apple-manager. Overigens bestaat het overgrootste deel van die inkomsten uit aandelen. Haar 'normale' salaris is een miljoen dollar, met daarop nog een half miljoen dollar aan bonus. Overigens kreeg Ahrendts zo veel om haar over te halen haar baan bij Burberry in te ruilen voor de positie bij Apple.

Het is in ieder geval wel veel meer dan de twee andere goed betaalde managers bij Apple. Eddy Cue en Jeff Williams krijgen ieder 24,4 miljoen dollar. Luca Maestri, de CFO van de club, telde 14 miljoen dollar erbij, waarvan 11,3 miljoen dollar in aandelen.