De fabrikant claimt hiermee een serverdichtheid te bieden die eenachtste is van wat traditionele servers innemen. Naast een hoog aantal servers per rack (en per rack-slot, U) gaat HP ook prat op enorme verbeteringen voor het energieverbruik, voor de kosten en voor 'complexiteit'. Het stroomverbruik is maximaal 89 procent lager dan bij reguliere servers, terwijl de kosten 77 procent lager liggen, aldus HP.

'HP.com op 700 Watt'

Verder zijn de Moonshot-servers volgens de maker wel 97 procent "minder complex" dan traditionele servers. Die claim is gebaseerd op het speciale ontwerp waarbij elke Moonshot-behuizing (met daarin een groot aantal van de Atom-servers) een eigen connectiviteitssysteem (fabric) heeft, geïntegreerde beheermogelijkheden voor op afstand, en gedeelde voedingen en ventilatoren. Dergelijke eigenschappen gelden al jaren voor zogeheten bladeservers, waarbij dunne servers als insteekkaarten in een chassis passen.

Op basis van eigen tests zegt HP dat het zijn eigen bedrijfssite op Moonshot-machines zou kunnen draaien voor het vermogen van een dozijn lampen van elk 60 Watt. Deze Atom-servers komen vanaf de tweede helft van dit jaar op de markt. De eerste lichting is gemaakt voor web- en cloudtoepassingen. Latere lichtingen zijn ontworpen voor big data, zwaar rekenwerk (high-performance computing, HPC), financiële diensten, gezichtsherkenning, video-analyse en andere toepassingen.