Waarom gaan bedrijven niet massaal over naar IPv6? Als ik met bedrijven en hun ICT-beheerders en/of ICT-managers praat over IPv6 dan hoor ik vaak de volgende motivatie om NIET over te gaan naar IPv6:

- “Ze praten er al jaren over dat de IPv4-nummers bijna op zijn.”

- “Laten ze eerst al de A-Classen IP-adressen die iedereen heeft maar eens terug halen.”

- “We hebben toch NAT.”

- “Ze bedenken vast wel iets.”

- “Isp’s zijn nog niet eens overgegaan op IPv6, waarom ik dan wel?”

Nu kun je zeggen dat dit argumenten van mensen zijn die niet weten waar ze over praten. Dan is het ook wel te verklaren waarom het bedrijfsleven niet overstapt op IPv6. Maar uit eigen ervaring weet ik dat dit niet altijd zo is. Juist de mensen die dit roepen, hebben zich in zekere mate verdiept in IPv6. Ze weten dus juist wél waar ze het over hebben.

En nu?

Als blogger bij de NGN en schrijver van het boek 'IPv6 voor beheerders' praat ik regelmatig met mensen over IPv6. Uit deze gesprekken en uit persoonlijke ervaring weet ik ook dat je bedrijven niet overtuigt door heel hard te roepen dat IPv4 opraakt. Een zoveelste blog met die opmerking zal niemand over de streep trekken. Het is slimmer om met de beheerders en managers van bedrijven in gesprek te treden.

Voorargumenten

Zelf heb ik al meerdere IPv6-sessies gehouden met gebruikersgroepen. Daar ga ik eerst in op de tegenargumenten. Na ongeveer een uur heb ik 90 tot 100 procent van de deelnemers om. De tegenargumenten zijn dan van tafel, maar dan komen de zorgen, Hoe? Wat betekent dat voor mij? IPv6 is wel erg moeilijk! Allemaal terechte zorgen. Daar ga ik dan op in met vóórargumenten. IPv6 biedt:

- Betere security. Bij het ontwerp van IPv4 is hier geen aandacht voor geweest, bij IPv6 wel.

- Hogere netwerkprestaties. IPv4 is 30 jaar oud en toe aan een echte update)

- Betere ondersteuning voor laptops en mobiele telefoons. Mobiliteit zorgt voor nieuwe eisen aan netwerken.

IPv6 Task Force

Wat de IPv6 Task Force moet doen is dus in gesprek gaan met de ict-beheerders en ict-managers en niet ergens het zoveelste blogbericht neerzetten dat IPv4 opraakt. Nu kunnen ze niet langs elke bedrijf in Nederland gaan, maar optreden als gastsprekers op de verschillende evenementen van gebruikersgroepen is wel mogelijk. Door juist in discussie te treden met deze groep mensen krijg je de kans om aan te tonen dat ze aan de slag MOETEN met IPv6. Daarnaast zou de Task Force bedrijven een handreiking moeten geven over hoe ze naar IPv6 moeten migreren.

Als eerste moet de IPv6 Task Force zich dus meer richten op het bedrijfsleven. Op die manier creëren ze meer begrip voor het IPv4-probleem. De meeste isp’s zijn al overtuigd dat IPv6 er aankomt, maar er geldt voor hun 'vraag en aanbod'. De vraag is er nog niet, dus waarom zouden ze het gaan aanbieden. Iets te koop aanbieden wat niemand wil, is niet echt verstandig. Door bedrijven te overtuigen van de noodzaak van IPv6 ontstaat de vraag en komt ook het aanbod. Meer aanbod zorgt er weer voor dat er meer over gepraat wordt, wat weer zorgt voor meer vraag. Op deze manier zal de invoering van IPv6 vanzelf gaan.

Als tweede zouden ze de killer-app’s voor IPv6 moeten promoten, zoals Mobile-IPv6. Ik ben ook heel gelukkig, als IPv6-man, dat een organisatie als Microsoft Direct-Access heeft ontwikkeld. Dit zijn technieken waarmee een ict-beheerder bij zijn baas kan aankomen. Dit zijn dan ook de technieken die er voor gaan zorgen dat IPv6 breder geaccepteerd gaat worden.

Als laatste zou de IPv6 Task Force tools kunnen ontwikkelen om bedrijven te helpen bij de invoering van IPv6. Hierbij gaat het dan niet om een stukje software, maar juist om bijvoorbeeld een whitepaper over hoe je een 'IPv6 Application Readyness-check' kunt uitvoeren. Dit soort whitepapers kan het bedrijfsleven helpen om eenvoudiger over te gaan naar een IPv6-netwerk.

Martijn Bellaard is infrastructuurconsultant bij PQR, auteur van het boek 'IPv6 voor beheerders' Bron: Techworld