Wanneer je voor het eerst een upgrade naar Windows 10 uitvoert, word je aangemoedigd om je aan te melden met een Microsoft-account. Dit heeft een aantal voordelen, omdat hiermee alle Windows 10-apparaten die je hebt gegevens en voorkeuren synchroniseren voor de verschillende Microsoft-diensten, zoals OneDrive en de Windows Store.

Maar deze uitwisselingsfunctie betekent ook dat je een behoorlijk deel van je persoonlijke informatie aan Microsoft overlevert, waar toch niet iedereen zich helemaal prettig bij voelt. Maar geen nood, want de goede mensen bij Redmond hebben het zo ingericht dat je helemaal vrij bent om in plaats daarvan een lokaal account aan te maken, en het instellen ervan kost je slechts een paar minuten. Ziehier hoe je Windows 10 kunt instellen zonder Microsoft-account.

Er zijn een aantal manieren om in te loggen met een lokaal account. Je kunt een aparte gebruiker aanmaken, wat betekent dat je tussen de twee kunt wisselen, of je kunt je bestaande Microsoft-gebruikersaccount vervangen door een lokaal account. Dit is geen permanent of destructief pad, omdat je het MS gebruikersaccount kunt herstellen door het proces terug te draaien, maar het is de moeite waard om op te merken dat onze testmachine problemen ondervond na het gebruik van deze techniek, die al dan niet veroorzaakt zijn door de verandering. Zorg er dus voor dat je een volledige systeemback-up maakt voordat je begint.

Je Microsoft-account vervangen door een lokaal account

Eerst gaan we kijken of we het account kunnen vervangen. Om dit te doen moet je ervoor zorgen dat je ingelogd bent als Administrator. Als je maar één account op je machine hebt, dan is dat het account dat je hebt. Open nu het Startmenu en ga naar Instellingen>Accounts>Uw info. In het hoofdvenster zie je de details van je huidige Microsoft-account, waaronder een regel met blauwe tekst: Beheer mijn Microsoft-account en Log in met een lokaal account. Klik op de laatste om een nieuwe lokale gebruikersaccount aan te maken.

Het eerste scherm dat je tegenkomt vraagt je je huidige wachtwoord te bevestigen. Als je dit gedaan hebt, word je gevraagd om de gegevens in te voeren voor het lokale account dat je wilt aanmaken. Vul de verschillende velden in en klik op Volgende. Klik nu gewoon door de bevestigingen en je account wordt ontkoppeld van de automatische synchronisatiefuncties die een Microsoft-account gebruikt.

Dit betekent niet dat OneDrive en Outlook zullen stoppen met werken, aangezien de inloggegevens worden bewaard voor de individuele apps die ze nodig hebben, maar nu zal je systeem zich op een vergelijkbare manier gedragen als op Windows 7-machines.

Een nieuwe gebruikersaccount aanmaken

De andere methode voor het gebruik van een lokaal account is om er eenvoudigweg een aan te maken als alternatief. Om dit te doen open je het Startmenu en navigeer je naar Instellingen>Accounts>Uw info>Familie en andere gebruikers. In de sectie Andere gebruikers zie je de optie om iemand anders aan deze PC toe te voegen.

Klik hierop en wanneer je wordt gevraagd om een e-mailadres, selecteer dan de optie Ik heb geen aanmeldingsinformatie voor deze persoon, en klik op de volgende pagina op Een gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen. Voer nu gewoon de gebruikersnaam en het wachtwoord in dat je voor het account wilt hebben en het wordt aangemaakt.

Het nieuwe account wordt een standaardgebruiker, maar als je het wilt upgraden naar Administrator, klik dan in het gedeelte Familie & andere gebruikers op de account en selecteer Accounttype wijzigen en selecteer Administrator.

Dat is alles, nu kun je inloggen op je computer zonder Microsoft-account.