Michael Dell heeft vorige week zijn bod op het bedrijf verhoogd naar 13,75 dollar per aandeel. De CEO wil de aandeelhouders uitkopen, maar stelt wel een voorwaarde bij het bod. Het bestuur gaat daar echter niet mee akkoord.

Meer controle op bestuur

De voorwaarde bij het hogere bod is dat het bestuursreglement moet worden gewijzigd. De door Michael Dell geëiste wijziging is dat stemonthouding van bestuursleden niet langer automatisch als tegenstem wordt gerekend. Dit zou betekenen dat de CEO na de privatisering meer macht krijgt binnen het bedrijf. De eventuele afwezigheid van bestuursleden kan dan zijn plannen niet meer in de wielen rijden; tegenstanders moeten immers actief tegenstemmen.

Maar een bestuurscommissie ziet die verandering in de regels niet zitten en keurt de voorwaarde af. Dat betekent dat de aandeelhouders akkoord moeten gaan met het eerder uitgebrachte lagere bod. Tenminste, als Michael Dell niet met een nieuw bod komt, zónder de eerder gestelde voorwaarde. Morgen stemmen de aandeelhouders over de het privatiseringsvoorstel van de oprichter en CEO.

Tegenstem slecht voor Dell

De privatiseringskwestie speelt al sinds januari en in die periode heeft het bedrijf flink ingezet op zijn eindstrategie. De New York Times weet te melden dat het computerbedrijf de afgelopen tijd stevig heeft ingeleverd op zijn marges. Dit om zijn apparatuur aantrekkelijker te maken zodat de leverancier een voet binnen de deur krijgt bij organisaties.

Deze opoffering van marges betekent dat als aandeelhouders de deal morgen afkeuren, Dell de grootste problemen krijgt om te concurreren met fabrikanten als HP en Lenovo. En dat is voer voor investeerder Carl Icahn, die de messen aan het slijpen is. Naar verwachting zal aandeelhouder Icahn een machtsgreep ondernemen en CEO Dell de deur wijzen.

Dells droom in duigen

De nieuwe strategie van Dell als privébedrijf zal zijn om zich helemaal te richten op de zakelijke markt, waar de computerbouwer zich ontpopt als IT-leverancier met serverproducten en diensten. Dat is volgens de CEO niet mogelijk onder het juk van de aandeelhouders, die ook op winst rekenen op de consumentenmarkt. Daarom wil Michael Dell de aandeelhouders uitkopen om zijn bedrijf van de beurs te halen.

Het lagere bod dat nu weer op tafel ligt (13,65 dollar), is naar verwachting niet genoeg voor de aandeelhouders om van hun effecten af te zien. De beursexit kwam al eerder op losse schroeven te staan. Deal-dwarsbomer Icahn wil het bedrijf beursgenoteerd houden en is uit op een meerderheidsbelang. Hij doet een flink bod (14,85 dollar per aandeel) op de aandelen van investeerders.