We spreken met David Jacobs van GYRO Center. Volgens hem zijn er verschillende redenen om maatregelen te nemen om het stroomverbruik terug te dringen. Zo heb je natuurlijk te maken met het maatschappelijk belang, maar ook vanuit financieel oogpunt is het erg aantrekkelijk. Bovendien worden ze ertoe gedwongen door de gemeente, die bepaalde eisen stelt voordat er vergunningen worden afgegeven. Een nieuw datacenter moet bijvoorbeeld voldoen aan de Energy Users Effectiviness eisen. Die liggen op 1,3 maximaal, wat betekent dat er 30 procent meer mag worden verbruikt dan het eigenlijke verbruik van de servers. GYROcenter zit daar met 1,28 keurig onder, aldus Jacobs.

Koele stegen

GYRO Center is een white label datacenter, dus klanten kunnen er hun eigen systemen neerzetten. Het advies daarbij is altijd dat men het beste energiezuinig kan kiezen. “Maar de keus is aan de klant”, zegt Jacobs. Op dit moment worden er 12000 servers gehost, maar er is plaats voor nog eens datzelfde aantal.

Het meest zichtbare maatregel zijn de cooling alley's. Dat zijn compartimenten waar de servers in staan. De koude lucht wordt hier ingeblazen en kan alleen maar naar buiten door de servers. Deze compartimenten zijn zo klein mogelijk gehouden en zo goed mogelijk afgesloten. “De compressor voor de lucht gebruikt nog de meeste stroom”, aldus Jacobs.

Overigens moet die koele lucht tegenwoordig dus met een korrel zout worden genomen. “Vroeger was er al bij ongeveer 23 graden paniek. De temperatuur werd op 21 graden gehouden. Hier houden we hem ongeveer op 26 graden. Voor de servers is dat niet erg. Die kunnen makkelijk 45 graden aan, zolang de temperatuur maar constant is. Alleen is zo'n temperatuur niet werkbaar voor het personeel.”

Tijdens ons bezoek was het in de ‘koele’ compartimenten 28 graden. Dat is volgens Jacobs wel te doen, zeker omdat de luchtvochtigheid erg laag is. “En tegenwoordig zitten de aansluitingen van de servers vaak aan de voorkant. Vroeger moest het personeel vaak aan de achterkant zitten. En daar is het vooral erg heet.”

Compact

Naast deze opvallende maatregelen zijn er nog andere, kleinere dingen. Zo zitten de stroomkabels die warmte afleveren onder een gekoelde vloer. En de afstanden die dikke koperkabels moeten overbruggen zijn kort gehouden. “De IT-ruimte is erg compact. Hoe meer je het bij elkaar houdt, hoe minder verlies.”

Verder hebben ze machines aangeschaft die in hun klasse het meest efficiënt zijn, vertelt Jacobs. Zo hebben ze New Wave UPS'en met 96 procent efficiency. Bovendien hebben ze niet één grote UPS, maar zes kleintjes. Zo ook bij de airco units. “Die hoeven dus niet op lage capaciteit te draaien. Want hoe minder je iets belast, hoe kleiner de efficiency.”

Het bouwen van het datacenter heeft GYRO Center overigens niet zelf gedaan. Dat is overgelaten aan ICT Room. Bovendien is er een beheercontract. In dat contract staat expliciet dat het energieverbruik laag gehouden moet worden. En waar mogelijk moet het omlaag worden gebracht. “Er is hier altijd een beheerder aanwezig van ICT Room, en er zijn overal censoren ingebouwd. Zo wordt alles in de gaten gehouden.”

Groene stroom

Tot slot koopt GYRO Center alleen groene stroom in. “Dat kost ietsje meer, maar het dient een maatschappelijk belang”, legt Jacobs uit. “En we zijn een erg grote grootverbruiker van energie. We draaien ook al een tijdje mee en de laatste tijd vroegen klanten steeds vaker naar groene stroom.” Voorheen huurden ze hun ruimte van Tele2, waar ze nu nog heel wat oppervlakte hebben. Alleen kon Tele2 geen groene stroom leveren, omdat ze een vast contract hadden met een leverancier. “Maar nu we een eigen datacenter hebben, kunnen we wel aan de vraag voldoen. Veel klanten zijn ook bereid daar iets meer voor te betalen.”

Bron: Techworld