Die schijf is van dezelfde omvang als een dvd of Blu-Ray schijf, maar biedt respectievelijk vijftig en tien keer zoveel opslag. Dat betreft dan de capaciteit van dual layer dvd's (8,54 GB) en Blu Ray disks (50 GB), die ongeveer twee keer de normale opslagruimte bieden (respectievelijk 4,7 en 25 GB).

Weerspiegeling

Onderzoekers van het Amerikaanse megaconcern GE (General Electric) hebben nu namelijk een doorbraak geboekt voor de weerkaatsing van licht op holografisch materiaal. Die betere reflectie zorgt ervoor dat meer data valt op te slaan in diepere lagen in een schijf. Op termijn is met deze techniek een capaciteit van 1 terabyte (TB) haalbaar, aldus GE.

Holografische opslag gaat letterlijk de diepte in; het gebruikt drie dimensies om data op te slaan en heeft daardoor een hogere dichtheid dan reguliere schijven. Die slaan data 'naast elkaar' op, soms wel in meerdere lagen (dual layer), maar daarvoor moet de laser kunnen omschakelen naar een andere frequentie. Een andere optie is data op te slaan aan twee kanten van een opslagmedium.

2012

Het duurt nog wel even voordat dit echt op de markt komt. GE wil de technologie in licentie verkopen aan andere producenten en voorspelt dat de eerste producten in 2012 op de markt komen. Het bedrijf ziet dat als een voordeel: deze opslagtechniek is dan niet alleen aantrekkelijk voor archivering maar voor algemeen gebruik door het grote publiek. GE zegt dan ook nu al dat de nieuwe technologie valt te verwerken in apparatuur die terugwaarts compatibel is met huidige schijven, zoals cd's, dvd's en Blu-Ray disks.

Toch verwacht GE dat de eerste gebruikers vooral bedrijven zijn die hun data-archieven op magnetische tapes willen vervangen. Grootschalige en langdurige opslag (archiving) van informatie gebeurt nog altijd op tapes. Daarnaast zijn er gespecialiseerde magnetisch-optische media, zoals Worm-schijven (write once read many times), die als voordeel hebben dat de data niet herschrijfbaar is en dus ongewijzigd blijft.

Al jaren

Vele wetenschappers en commerciële bedrijven werken al jaren aan holografische opslagtechnieken. In de loop der tijd zijn er dan ook diverse mogelijke producten en grote opslagcapaciteiten aangekondigd. Velen daarvan zijn nooit echt op de markt gekomen.

Complexiteit, hoge kosten, concurrentie, en allianties rondom technieken die 'goed genoeg' zijn, hebben sommige technieken de das om gedaan. Andere technieken zijn nog in ontwikkeling en hebben wat meer werk nodig om er commercieel levensvatbare producten van te maken.