De vaak het bij het juiste eind hebbende analist Ming-Chi Kuo - hij is bekend geworden met voorspellingen over iPhone- en iPad-features ver voor ze bekend werden gemaakt - heeft een opvallende nieuwe voorspelling gedaan. Business Insider tekent uit een van zijn rapporten op dat Apple een AR-bril in 2020 uitgeeft en een Apple Car tussen 2023 en 2025.

Koffiedikkijkerij

Maar dit is anders dan Kuo's gebruikelijke voorspellingen, waarbij hij zich beroept op rapporten en bronnen bij toeleveranciers. Deze is namelijk pure speculatie gebaseerd op een onderbouwde gok. Dat geeft hij ook zelf toe in het rapport. De voorspellingen zullen misschien weer juist blijken en wel op de termijn die hij noemt, maar ik hoop dat hij het mis heeft.

Uit Kho's rapport van analysebureau TF Securities

Dit soort voorspellingen komt vaak neer op koffiedikkijkerij, zoals met de televisie van Apple die nooit is gematerialiseerd. Een AR-bril is ook zo'n logische keuze voor de catalogus van Apple's wearables. Tim Cook heeft al aangegeven dat AR de toekomst is. Hij praat dan vaak in fantasierijke lovende woorden en het is geen geheim dat Apple hierin investeert.

Tijdens een presentatie van kwartaalcijfers eerder dit jaar noemde hij AR "ingrijpend" dankzij de "mogelijkheid om menselijke prestaties te verhogen in plaats van mensen te isoleren". Het is duidelijke dat Cook grootse plannen heeft. Daarom is Kuo's roadmap eigenlijk gebaseerd op een aantal dingen die we al weten:

  • Apple ziet brood in AR.
  • Apple bouwt zijn mobiele AR-platform verder uit.
  • Apple zou werken aan een slimme bril.

Maar ARKit is nog lang niet klaar voor iets dat werkt met een always-on HUD. Het is grappig in een kleine dosis, maar het plaatsen van virtuele meubels in een ruimte is heel iets anders dan het dagelijkse gebruik van AR om je heen. Je ziet hoe ruw het nog is met de app Measure, een van Apple's verbeteringen die in iOS 12 verschijnt. Het is cool en werkt prima, maar is duidelijk niet bedoeld voor timmerlui die een kastje in elkaar zetten.

Verfijnd product

Een AR-bril is niet zoals een horloge: de vorm en functie moeten perfect zijn. Als mensen een Apple-product op hun hoofd zetten, moet het niet lijken op een Google Glass of halve VR-bril. Ik twijfel er niet aan dat Apple aan dit product werkt, maar binnen twee jaar? Zou het dan al wel zo verfijnd zijn als nodig is om dit product een succes te maken?

Dat geldt ook voor de auto. We hebben al veel rapporten gelezen over projecten, werving, teams, bezuinigingen, beëindigingen en herstarten rond autoproject Project Titan, maar je hoeft niet verder te kijken dan Tesla dat het ontwerpen, produceren en verkopen van een auto geen sinecure is. Ik geloof gerust dat Apple aan deze projecten werkt, maar ik denk niet dat een bril of auto het einddoel zijn, net zoals een fysieke televisie niet het einddoel bleek van Apple.

Nog hogere waarde

Kho schrijft: "Diensten, AR en Apple Car is de volgende beurswaarde van één biljoen van Apple", maar deze drie dingen sluiten elkaar niet uit. Een bril en een auto zouden misschien nieuwe inkomstenstromen opleveren die Apple's waarde nog verder doen groeien, maar het zou het bedrijf nóg verder fragmenteren. Apple heeft nu al moeite om te leveren wat het maanden eerder beloofde. Voorbeeld: waar is AirPower eigenlijk?

Het lijkt me veel logischer dat Apple aan de technologie voor een auto werkt dan een eigen auto. Misschien werken ze samen met een fabrikant om zo'n 'Apple Car' te bouwen of licentiëren ze technologie als CarPlay aan producenten. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat Apple zelf een auto gaat produceren.

Een bril is al een ander verhaal, dat lijkt meer op een Apple-idee als de AirPods of de Apple Watch. Maar ook dan zou ik dat niet graag zeer binnenkort zien, maar ik heb liever dat Apple achter de schermen doorwerkt aan het verfijnen van AR voordat een groots product als Apple Glasses of zoiets wordt uitgerold.

2020 klinkt ver weg - en dat is het stiekem helemaal niet - maar denk aan de woorden van Steve Jobs toen hij de iPhone introduceerde: "Ik heb twee en een half jaar uitgegeken naar deze dag." Dat was in een tijd dat Apple vooral computers maakte.

Iets groots aan de horizon

We hebben patenten gezien en geruchten gehoord over al deze producten, maar het duurt altijd langer dan je denkt om technologie te ontwikkelen en Apple zegt liever 'nee' dan 'ja' als een product nog niet optimaal is. Tim Cook krijgt vaak te horen dat hij niet innovatief genoeg is, maar zijn chirurgische aanpak om een verfijnd product af te leveren zou geprezen moeten worden.

Apple's budget voor R&D is in 2018 veel groter geworden, dus het is duidelijk dat het bedrijf aan iets groots werkt. Ik durf te wedden dat als je een tour kreeg van Jony Ive's topgeheime labs je allerlei modellen zult zien van auto's, brillen, schoenen en misschien zelfs huizen. Maar dat betekent niet dat we ze ooit zouden moeten kunnen kopen.