Volgens Worldstream, datacenter en co-locatie hoster uit Maasdijk, is het logisch dat ze acht servers van een klant aan stichting Brein heeft overhandigd. “Brein kwam met zeer veel bewijs wat er allemaal op die servers stond. Ik heb dat met eigen ogen gezien. Aan de hand daarvan hebben we besloten mee te werken”, vertelt Lennert Vollebregt, eigenaar van Worldstream.

Volgens piraterijbestrijder Brein werden de servers gebruikt voor Swan, een zogenaamde topsite, een eliteclub van uploaders van veelal nieuwe films en muziek. Het zou gaan om maar liefst 22 terabyte aan illegale content (warez).

Geen illegale rommel

Vollebregt van Worldstream: “Als wij lucht krijgen van illegale content dan halen we dat meteen offline. Dat is ons goed recht. We willen gewoon geen rommel in ons netwerk.”

Al denken juristen daar anders over, Worldstream vindt de gang van zaken niet opmerkelijk. “Er is in principe niks aan de hand. De servers zijn offline gehaald. Brein heeft tegen de eigenaar gezegd, kom ze ophalen en teken verklaring om deze praktijken nooit meer te doen. That’s it. Er is verder niks aan de hand. Er is geen sprake dat de servers worden achtergehouden.”

Vollebregt heeft eerst met een jurist overlegd voordat hij aan de vordering van Brein voldeed. “We doen dat echt niet zomaar.” De rechter besliste maandag wel dat de eigenaar via een deurwaarder de servers bij Brein mag weghalen. De machines, volgens Brein ter waarde van 95.000 euro, staan nu tijdelijk bij een gerechtelijk bewaarder.

Brein spit in data

Gisteren werd duidelijk dat stichting Brein de data op de servers heeft onderzocht, zo bleek uit correspondentie met de advocaat van de eigenaar van de server, ene Craig. Maar Worldstream weet niks van het feit dat Brein heeft gespit in de servers. “De afspraak was dat Brein ze gewoon aanbiedt aan de eigenaar. We hebben ook geen zin om problemen te krijgen met stichting Brein. We zijn allemaal tegen illegale praktijken op internet. Dus daar werken we graag aan mee.”

Volgens Worldstream is een en ander bovendien in goed overleg met de eigenaar gegaan. “Hij is ook nog steeds een klant. Hij neemt nog andere diensten af.” Medewerkers van Worldstream hebben zelf de servers uit de racks verwijderd en aan Brein overhandigd, vertelt Vollebregt. “Uiteraard. We laten geen vreemde mensen in de serverruimte en bij de racks.”