Hostingbedrijf Intermax wil de schade die de provider oploopt tijdens stroomstoringen verhalen op netbeheerder Stedin. Verschillende politieke partijen en ondernemers in de regio klagen steen en been over de stroomvoorziening in Rotterdam. De servers van diverse bedrijven lijden zwaar als gevolg van de onderbrekingen.

Zesde grote stroomstoring

Zo zorgde een grote storing in de regio Rotterdam gisteren 5 uur lang voor problemen bij Tele2 die het landelijke politienummer 0900-8844 verzorgt. Daardoor was het nummer in verschillende gebieden van Nederland niet of nauwelijks te bereiken. Het was dit jaar de zesde grote storing in de havenstad.

Stedin wijst erop dat veel storingen worden veroorzaakt door graafwerkzaamheden. “We zijn een campagne gestart om 'grondroerders' te attenderen op deze problemen, zodat ze de juist kaarten meenemen en gebruiken", vertelt een woordvoerder van het bedrijf. Graafwerkzaamheden zorgen vaker voor problemen met bekabeling.

Over op noodstroom

De netbeheerder zegt dat de storingen als gevolg van graafwerkzaamheden 20 tot 40 miljoen euro schade per jaar veroorzaken. Stedin raadt bedrijven die belangrijke servers hebben draaien aan om een alternatieve stroomvoorziening achter de hand te hebben.

Hostingprovider Intermax heeft een noodstroomvoorziening, maar vindt het advies van Stedin geen oplossing. "Elke keer als we teruggaan op de hoofdstroom moeten we testen uitvoeren, klanten informeren en allerhande protocollen aflopen", zegt Intermax-directeur John Knieriem. "En dat kost elke keer veel tijd en energie."

'Afrikaanse toestanden'

Tijdens de stroomonderbreking van gisteren zaten 96 bedrijven op een Rotterdams industrieterrein zonder stroom. Het incident staat niet op zichzelf. “Het loopt de spuigaten uit en een groot aantal bedrijven is des duivels over de storingen", aldus Knieriem. “Vaak ondervinden we door de onderbrekingen problemen met de back-up, dus die storingen richten flinke schade aan."

De directeur noemt de situatie 'echt verschrikkelijk'. “Dit zijn bijna Afrikaanse toestanden." Stedin is al op het matje geroepen door de gemeente, maar volgens de belangenvereniging is de maat nu vol. “De tijd van een goed gesprek van de gemeente met de netbeheerder zijn we voorbij", stelt Knieriem. “ Hij roept nu op tot juridische stappen tegen Stedin.