De belangrijkste overeenkomst tussen hosting en horeca is dat ze beide servicegericht zijn of misschien liever allebei zouden moeten zijn. In een restaurant wil je lekker eten en genieten van de ambiance, zonder op wat voor manier dan ook gestoord te worden.

Bij hosting is dat niet anders, de klant wil een stabiel platform hebben waar zijn toepassing op draait, zonder dat deze op wat voor manier dan ook wordt verstoord. Als de klant wel gestoord wordt in zijn of haar genot, dan is dat een situatie van overmacht, maar in beide gevallen is het de dienstverlener die faalt.

Ober bemoeit zich niet met gesprek

De tweede overeenkomst is dat de dienstverlener zich in principe niet dient te bemoeien met de wijze waarop de dienst gebruikt wordt. Tenzij hem dat expliciet wordt gevraagd dient een ober zich te onthouden van deelname aan een gesprek tussen personen die in een restaurant aan het dineren zijn. Voor hosting geldt hetzelfde, de hoster dient zich niet te bemoeien met de inhoud van de data die via zijn netwerk en servers wordt verwerkt en opgeslagen.

Uitzondering in beide gevallen is als de dienstverlener te weten komt dat er een misdaad wordt gepleegd of dat de dienst anderszins wordt misbruikt, denk bijvoorbeeld aan het geval dat er een ontvoering in een hotelkamer plaatsvindt of in het geval van de hoster dat deze weet dat er kinderporno op zijn servers wordt gehost. Dan hebben beide typen dienstverleners de plicht om in te grijpen en de (morele) plicht om de politie te bellen.

Wat serveert de keuken?

Het interieur van een restaurant kan er nog zo mooi uitzien en het personeel kan je vriendelijk toelachen, maar wat er uiteindelijk op je bord komt te liggen is bereid op een plek die veelal uit het zicht is: de keuken. Om er voor te zorgen dat je geen bedorven waar op je bord krijgt is het belangrijk dat daar de zaken op orde zijn en dat systemen als kleurcodering aanwezig zijn, zodat dat risico wordt geminimaliseerd.

Voor een hoster geldt dat nog sterker, want op basis van een sjabloon van een paar tientjes is een gelikte website zo online gezet en een paar mooie teksten ook zo geschreven. Maar dat zegt niks over de manier waarop de servers worden beheerd en hoe ze worden onderhouden, beveiligd en gebackupt. En laat dat nu net de kern zijn van de dienstverlening van de hoster.

Geen sommelier, maar een student

Er zijn genoeg goede eethuisjes waar je voor niet al te veel geld lekker kunt eten, maar verwacht geen sommelier aan tafel die de wijnkaart komt aanprijzen. Nee in plaats daarvan staan er waarschijnlijk studenten in de bediening die met wisselend enthousiasme de drankjes komen opnemen en dan weer net zo snel richting de bar of de volgende gast verdwijnen. Elke minuut aandacht voor de gast kost geld en daarom zal en kan het bedienend personeel in zo'n eethuisje weinig aandacht hebben voor de individuele gast.

In de hosting gaat het niet anders, een klant met een probleem die belt met de helpdesk van zijn hoster, is kostbaar. Over low-budget hosters wordt weleens gezegd dat zodra die de telefoon opnemen de totale marge van een heel jaar op die klant weg is. Aandacht voor de klant kost dus geld, zowel in de horeca als in de hosting.

Hosting is een verzamelnaam

Horeca heb je in alle soorten en maten, hotels, jeugdherbergen, sterrenrestaurants, snackbars, fastfoodrestaurants, bruine kroegen, lounges, etc. Hosting is ook een verzamelnaam voor verschillende soorten van dienstverlening, die, net als in de horeca, tot doel hebben om de klant feitelijk te ondersteunen in een bepaalde behoefte.

Het meest bekend is virtuele webhosting, maar je hebt ook gameserver hosting, colocatie, dedicated hosting, hosting in de cloud, virtuele server hosting, rackhosting. In elk genre heb je ook weer verschillende soorten dienstverlening, van low budget tot hosting die volledig beheerd, bewaakt en beveiligd wordt door de dienstverlener.

Hosting is dus een verzamelbegrip net als horeca.