De storing wordt door Microsoft summier gemeld bovenaan de supportpagina voor zijn Windows Live clouddiensten. "Windows Live Hotmail ondervindt momenteel login problemen. Je ontvangt mogelijk een foutmelding bij een poging in te loggen in je Live Hotmail-account." Daaronder zijn vele forumthreads met vele meldingen hierover te vinden. Sommige gebruikers krijgen - al dagen - de melding dat er onderhoud wordt gepleegd. De gebruikers maken zich boos en klagen ook over communicatiestilte vanuit Microsoft.

Regent klachten

De door een Webwereld-lezer aangedragen discussiethread bevat al 37 pagina's met meldingen van Hotmail-gebruikers. De eerste melding in die thread stamt van mid maart. In die lange thread zijn nauwelijks reacties van supportmedewerkers te vinden. Ondertussen wordt er ook in andere forumdelen geklaagd over de aanmeldproblemen.

Het leeuwendeel van de stortvloed aan foutmeldingen heeft nul reacties. De paar aanwezige supportmedewerkers van Windows Live verwijzen in sommige threads naar de algemene helppagina voor inloggen, maar dat levert de klagers vooralsnog geen succesvolle aanmelding op. Webwereld heeft Microsoft om een reactie gevraagd op de aanhoudende inlogproblemen voor Windows Live Hotmail. De softwarefabrikant kon niet direct reageren.

Onderhoud aan server

Een enkele supportmedewerker meldt in reactie op een van de vele klachten dat er inderdaad onderhoud is geweest, "gedurende korte tijd", aan de server waarop het account van de gebruiker is opgeslagen. "We raden je aan minstens een dag te wachten en probeer je dan later nogmaals aan te melden." Dat 'later' blijkt echter een flink rekbaar begrip. Bij een klein aantal gebruikers is de inlogfout opgelost en toen plots weer opgedoken.

De Webwereld-lezer die de redactie tipt, stelt dat het gaat om de machine snt111 van Hotmail. Dat blijkt inderdaad een van de inlogservers voor die gratis webmaildienst te zijn. Andere buitengesloten Hotmail-gebruikers maken ook gewag van problemen met die server.

Wel vaker

Hotmail heeft al eerder flinke problemen gehad. De webmaildienst van Microsoft is niet de enige die last heeft van uitval. Ook Google kampt nogal eens met problemen voor zijn cloud-diensten, zoals Gmail. Dat gebeurt ook wel door eigen onderhoud. In tegenstelling tot Hotmail is er van Gmail ook een betaalde uitvoering voor zakelijk gebruik. Die klanten hebben in september vorig jaar nog compensatie gekregen voor een storing.