Gisteren onthulde hij de dienst Live Documents van zijn nieuwe onderneming Instant Collaboration Software Technologies (InstaColl) in India. Gebruikers hiervan kunnen documenten bekijken en veranderen via hun internetbrowser en deze delen met anderen.

Bij de perspresentatie zei Bhatia, die in 1997 Hotmail aan Microsoft verkocht voor 400 miljoen dollar maar wiens volgende ict-projecten mislukten, dat Live Documents een groter financieel potentieel heeft dan de e-maildienst Hotmail. Vanwege het gebruik van flash en Flex-technologie meent InstaColl dat de gebruikerservaring beter zal zijn dan bij Googles kantoortoepassing. Directeur Raghavendra noemde Google Docs "een uitgeklede versie van Office".

Live Documents is geschikt voor alle browsers die flash ondersteunen. De documenten kunnen ook offline worden bewerkt via een desktop client-toepassing. Gebruikers kunnen met Microsoft Office-programma's aan hun document werken, waarna dit in Live Documents wordt gezet zodra zij online gaan.

Binnen enkele maanden zal ook de open-source kantoorsoftware van OpenOffice.org ondersteund worden en komt er een eigen desktopclient van InstaColl.

Momenteel is nog slechts een preview van de software te bekijken, maar particulieren kunnen zich inschrijven voor een gratis account. Bedrijven moeten uiteindelijk wel gaan betalen voor de dienst, die zij dan online of op hun eigen servers kunnen draaien. Bron: Techworld