Intels beslissing om zijn 64-bit Itanium-chip aan te houden, is volgens Oracle dus ingegeven door steungeld van HP. De computerfabrikant, die in zijn zware servers exclusief Itanium-processors gebruikt, ontkent de aantijgingen in Oracle's nieuw ingediende rechtbankpaperassen. "Het is een remake van 'Weekend at Bernie's', aldus Oracle's juristen. Intel onthoudt zich vooralsnog van commentaar.

FUD

Het nieuwste salvo van Oracle is volgens HP een "wanhopige uitsteltactiek om de verlammende onzekerheid in de markt in stand te houden", schrijft de Times of India. Die onzekerheid is in maart dit jaar ontstaan toen Oracle zijn support voor HP's Itanium-servers heeft geschrapt. HP stelt dat Oracle, eigenaar van servermaker Sun en diens processorplatform daarmee contractbreuk pleegt.

Oracle claimt nu dat de computerfabrikant en de processorproducent een geheim contract hebben gesloten voor de Itanium-chip. Intel zou volgens deze beschuldiging van plan zijn geweest die 64-bit processor uit te faseren. HP heeft vervolgens een geheim contract gesloten voor nog zeker twee Itanium-generaties. Daarna zou het exit zijn voor die chip, schrijft Oracle in de rechtbankpaperassen die ook zijn ingezien door techblog AllThingsD.

Overgestapte HP-ceo

De ooit geplande industriebrede acceptatie en verovering van de servermarkt zijn er nooit van gekomen. HP is echter wel geheel overstag gegaan voor de krachtige processor. Het bedrijf heeft zijn diverse eigen processorarchitecturen geleidelijk aan vervangen door de Itanium.

Oracle en HP zijn verwikkeld in zowel een steeds directere concurrentiestrijd als een steeds fellere reeks rechtszaken. Voormalig HP-ceo Mark Hurd is na zijn ontslag overgestapt naar Oracle, waar hij naast hoogste baas Larry Ellison staat. De juridische strijd tussen de twee bedrijven is ontvlamd door die overstap.