HP biedt data-deduplicatie in twee varianten. De HP StorageWorks D2D Backup Systems (D2D) voor het MKB maken gebruik van zogeheten ‘dynamische deduplicatie'. Bij deze vorm worden de gegevens ontdubbeld op het moment dat de data op disk worden opgeslagen. De D2D Backup Systems 2500 en 4400 emuleren tot aan 16 LTO tape autoloaders of libraries en zijn te koop vanaf 4.229 euro.

Voor grote organisaties biedt HP 'versnelde deduplicatie' in de HP StorageWorks Virtual Library Systems (VLS). In dit geval wordt de data-deduplicatie pas uitgevoerd op het moment dat de back-up klaar is met het schrijven naar de disk. Voor de versnelde deduplicatie maakt HP gebruik van de DeltaStor-technologie die HP in licentie heeft genomen van Sepaton.

Een licentie voor versnelde deduplicatie is vanaf juli beschikbaar bij de HP StorageWorks VLS6600 en de VLS9000. Licenties voor de VLS6200 en VLS12000 modellen zijn vanaf september verkrijgbaar.

EMC ook dedup

EMC kondigde vorige maand tijdens EMC World in Las Vegas al aan dat het enkele opslagsystemen gaat voorzien van data-deduplicatie. De technologie is vanaf deze maand onderdeel van de VTL (Virtual Tape Library)-drives van de DL 4000-systemen, en van de DL3D 1500 en 3000 backup-tot-disk systemen. Op termijn zal data-deduplicatie in het hele EMC-portfolio worden opgenomen.

Bron: Techworld