Met het modulaire systeem kunnen klanten sneller een datacenter bouwen en tegelijkertijd de energieconsumptie omlaag brengen. Doordat gebruik wordt gemaakt van standaard componenten, besparen klanten op zowel investeringen vooraf als operationele kosten, zegt Peter Gross, de directeur van Critical Facilities Services, een divisie van HP.

“De meeste mensen beseffen niet hoe duur en gecompliceerd datacenters zijn”, zegt Gross. “Voor een middelgrote bank bijvoorbeeld kost een datacenter tussen de 40 en 100 miljoen dollar, voordat zelfs de eerste server is geïnstalleerd.”

Vlinder van legostenen

HP vergelijkt de modulaire componenten met legostenen. De componenten worden in de fabriek gemaakt, getest en dan getransporteerd naar het datacenter en daar als legstenen in elkaar geklikt. HP zegt een ‘vlinderontwerp’ te hanteren bij de inrichting van een datacenter, met vier vleugels en centraal een administratieve afdeling.

De vier vleugels hebben ieder een capaciteit van 800 kilowatt, zodat de gecombineerde capaciteit van het hele datacenter op 3,2 megawatt komt.

HP beweert de kosten aan energie met 14 procent te kunnen verminderen in vergelijking met de modernste datacenters. De kosten aan waterconsumptie (koeling) kunnen zelfs met 89 procent omlaag.

Sneller bouwen

Door het gebruik van voorgefabriceerde standaard componenten kan het bouwen van een datacenter in minder dan negen maanden. Normaal gesproken staat daar twee of meer jaren voor.

“Traditionele datacenters worden ter plekke bedacht en in elkaar gezet, waarbij er steeds opnieuw het wiel moet worden uitgevonden in hoe de elementen in elkaar moeten worden gepast”, zegt Gross. “Daardoor is er vooraf al veel consultancy nodig, het is erg duur en niet te reproduceren.”

Ook concurrenten als IBM en Sun Microsystems (inmiddels Oracle) bieden schaalbare modulaire datacenters aan, maar HP vindt het eigen idee zo uniek, dat er patent op is aangevraagd.

Zeecontainer

Het concept is een logisch vervolg op het datacenter-in-een-zeecontainer dat enkele jaren geleden opgang maakte. Een systeem op basis van containers is ook modulair, maar biedt minder flexibiliteit.