HP Labs wilde het schalen van zijn koeltechnologie demonstreren in een realistische, heterogene datacenteromgeving. “Het resultaat is een van ’s werelds meest sensorrijke datacenters die bij opstarten 20 procent minder energie voor koelen verbruikt”, stelt HP.

Bij volledige ingebruikname verwacht het bedrijf met het op Dynamic Smart Cooling gebaseerde datacenter jaarlijks 7.500 megawattuur (MWh) te besparen. Dit komt overeen met het energieverbruik van meer dan 750 huishoudens in de Verenigde Staten, stelt HP. Tevens verwacht het bedrijf dat de uitstoot van CO2 met 7.500 ton per jaar afneemt. Bovendien zou bij maximaal gebruik van het datacenter het energieverbruik tot veertig procent lager liggen in vergelijking met datacenters die gebruik maken van ‘hedendaagse’ koelmethoden.

Het nieuwe datacenter in India bestaat uit een combinatie van oudere legacy apparatuur en nieuwe server racks en blades, gebruikelijk voor IT-omgevingen die momenteel geproduceerd worden. De real-time luchttemperatuur in het datacenter wordt gehaald uit een netwerk van 7.500 sensoren op de IT racks. Een ‘intelligent’ mechanisme reageert op uitval van de faciliteiten, afwijkingen en tijdelijke onderbrekingen. HP is van plan om het Indiase datacenter in de toekomst te gebruiken voor onderzoek op het gebied van beheer van fysieke bronnen, inclusief ‘power profiling’ en data-analyse, om hiermee de technologie te verbeteren. Waarvan acte.

Bron: Techworld