HP zegt Hurd te willen houden aan een overeenkomst waarin staat dat hij de bedrijfsgeheimen en andere vertrouwelijke informatie zou beschermen. In ruil daarvoor heeft hij “miljoenen dollars in cash gekregen, samen met aandelen en opties”, zegt HP in de dagvaarding. “HP gelooft dat Hurd nu HP’s meest waardevolle bedrijfsgeheimen en vertrouwelijke informatie in gevaar brengt.”

Hurd aanvaarde eerder deze week de rol van president bij Oracle en wordt verantwoordelijk voor sales, marketing en support. “Daarmee heeft hij zich in een positie gebracht waarin hij zijn taken bij Oracle niet kan uitvoeren zonder genoodzaakt te zijn HP’s handelsgeheimen en vertrouwelijke informatie te delen met anderen”, staat verder in de dagvaarding.

Concurrent

Hurd zou verplicht zijn HP te informeren over een eventuele nieuwe baan bij een concurrent, waarna HP zou beoordelen of hiermee bedrijfsgeheimen in gevaar zouden komen. Dat heeft Hurd nagelaten, zegt HP. Hurd moest vorige maand vertrekken bij HP nadat hij in opspraak was gekomen door een aanklacht wegens seksuele intimidatie. Die beschuldiging bleek niet te kloppen.

Met de rechtszaak wil HP nu de overstap van Hurd naar Oracle blokkeren. Oracle heeft verontwaardigd gereageerd. “Wraakzuchtig”, zo betitelt Larry Ellison, ceo van Oracle, de aanklacht. Hij waarschuwt HP dat de goede relatie tussen beide bedrijven op het spel wordt gezet.

Grote minachting

“Door deze aanklacht toont de directie van HP grote minachting voor ons partnerschap, onze gezamenlijke klanten en hun eigen aandeelhouders en werknemers”, zegt Ellison. “De directie van HP maakt het vrijwel onmogelijk voor Oracle en HP om nog verder samen te werken in de IT-markt.”

Ellison toonde zich eerder al verontwaardigd over het ontslag van zijn tennisvriend. Hij noemde de beslissing van HP "dom en laf".

Het nieuws van de komst van Hurd naar Oracle deed dinsdag de beurskoers van Oracle stijgen met 5,5 procent. HP’s aandelenkoers daalde met 1 procent. Daarmee is het aandeel HP sinds het vertrekt van Hurd al met 13 procent gedaald.