HP verlaat het Itanium-platform van Intel niet geheel. Het zegt die 64-bit serverprocessors aan te houden, maar zet wel zijn fouttolerante NonStop-systemen over naar de x86-processorarchitectuur. Daarmee gaan die zware servers, oorspronkelijk van Tandem en via de Compaq-overname bij HP gekomen, over naar het marktdominante x86. Eerder heeft de serverleverancier al zijn krachtige Superdome-servers voorzien van x86 Xeon-chips.

Geleidelijk aan weg van 'puur' 64-bit

Nu volgt het NonStop-platform, wat dienst doet bij banken, telecombedrijven en andere organisaties die zich geen uitval kunnen veroorloven. De dubbel uitgevoerde hardware met speciale software daarvoor wordt door HP in de komende jaren geport naar de semi-64-bit x86-chiparchitectuur. Dit betreft de hele omgeving: applicaties, middleware en tools, schrijft de IDG News Service op uit de mond van HP-topman Randy Meyer.

Het krachtige en oorspronkelijk veelbelovende Itanium-ontwerp lijdt al jaren een bestaan in de marge. Begonnen aan de high-end en ooit bedoeld voor de hele servermarkt, is het door tegenstanders al meermaals dood verklaard. Zo hard loopt het echter niet, hoewel inmiddels zelfs fabrikant Intel zijn eigen platform ondermijnt. Waarom de Itanium-processor in de marge blijft.

De x86-uitvoering van het NonStop-platform zal een 'parallel aanbod' zijn van HP, dat hiermee de Itanium-processor niet laat vallen. Meyer wijst op de recent uitgebrachte servers met de nieuwe Poulson-generatie van Intels Itanium en zegt dat HP zal volgen met de volgende generatie (codenaam Kittson). Die toekomstige Itanium-versie wordt echter minder geavanceerd dan eerst gepland. Processorproducent Intel heeft begin dit jaar zijn plannen voor de toekomst van Itanium ingeperkt.