Op een technologiebeurs die volgende maand in Japan gehouden wordt, willen de beide bedrijven de eerste resultaten van hun samenwerking tonen. "We hebben een prototype van een 'content delivery network' ontwikkeld waarmee het mogelijk is om onder meer videobeelden in hoge kwaliteit via nieuwe mobiele netwerken te versturen", zegt Per-Kristian Halvorsen van HP Labs. Sinds december 2001 werken NTT DoCoMo en Hewlett Packard samen bij de ontwikkeling van nieuwe technologie├źn voor streaming media over de volgende generatie mobiele telefoonnetwerken. De diensten zijn bedoeld voor UMTS-netwerken. NTT DoCoMo heeft een aantal maanden geleden zijn eerste 3G-netwerk in gebruik genomen.

4G

NTT DoCoMo is inmiddels druk bezig met de ontwikkeling van de vierde generatie mobiele telefonie. Deze opvolger van UMTS/3G moet nog meer mogelijkheden bieden dan UMTS. Met 4G moet het straks mogelijk worden om (in het gunstigste geval) doorvoersnelheden van 20 Mbps te halen.

Philips

Behalve HP en NTT DoCoMo is ook Philips druk doende met het ontwikkelen van nieuwe technieken voor streaming multimedia voor mobiele telefonie. Platform4 is het streaming multimediasysteem van Philips waarmee het elektronicabedrijf zich richt op zowel telecomoperators als fabrikanten van mobiele toestellen. Platform4 is gebaseerd op MPEG-4 standaarden zoals die onder meer opgesteld zijn door 3GPP (3rd Generation Partnership Project) en ISO (International Organization for Standardization). Update, 13:30 uur: In eerder berichtgeving werd gesproken over diensten voor 4G. Dat moest 3G zijn.