Hewlett-Packard (HP) en de geheugenfabrikant Hynix gaan samen materialen en technologieën ontwikkelen om het nieuwe Resistive Random Access Memory (ReRAM) commercieel op de markt te kunnen brengen. ReRAM is gebaseerd op memristor (een samenvoeging van memory en resistor). Een component dat in 2008 werd ontdekt door HP Labs. Zij achten de tijd nu rijp om het product naar de fabriek te brengen.

Geen spanning

Door het gebruik van memristor is ReRAM energiezuiniger, kleiner en sneller dan klassiek flashgeheugen. HP stelt dat het geheugen veel efficiënter is en dat memristors hun informatie ook bewaren als er geen spanning op staat. Dit betekent dat bijvoorbeeld laptops kunnen profiteren door sneller op te starten en langer mee te gaan. HP ziet ook een toekomst voor de chip in mobiele telefoons.

Godselement

De theorie achter de memristor, dat ook wel eens het godselement wordt genoemd, bestaat al langer: in 1971 startte Leon Chua, professor aan de Universiteit van Californië, met onderzoek naar het component. Het grootste verschil met de bestaande transistor is dat de memristor een variabele weerstand heeft: hoe hoger de spanning en de duur daarvan, des te lager de weerstand.

Daardoor is de memristor in de doorgifte niet beperkt tot aan/uit , maar kan het onderdeel tot op zeer kleine schaal nog met verschillende gradaties werken. De memristor onthoudt bovendien wat zijn laatste weerstand was op het moment dat de stroom wordt uitgeschakeld.

MP3-spelers

HP en Hynix verwachten ReRAM in 2013 op de markt te kunnen brengen. De geheugenchips zouden dan al geplaatst moeten kunnen worden in consumentenelektronica als MP3-spelers en digitale camera’s.