Superinvesteerder Carl Icahn heeft in de laatste twee weken op grote schaal aandelen Dell ingekocht en heeft inmiddels zo'n 100 miljoen aandelen in handen weten te krijgen. Dat meldt CNBC. Dat geeft Icahn een eigenaarsaandeel van 6 procent in Dell. Icahn zou nu van de commissie die de verkoop van Dell begeleidt een extra bonus willen boven de vorige maand vastgestelde inkoopprijs van 13,65 dollar. Naar verluidt gaat het om 9 dollar extra per aandeel.

Icahn is niet het enige probleem waar Michael Dell en zijn partners Silverlake en Microsoft rekening moet houden. Ook de huidige grootaandeelhouder Southeastern Asset Management dat 8,4 procent van de aandelen heeft, wil meer geld zien van Michael Dell. Southeastern heeft andere aandeelhouders gevraagd het huidige buy out-voorstel te blokkeren. Als Icahn zich aan de zijde van Southeastern schaart, heeft Michael Dell een probleem.

Lenovo en HP hebben belangstelling

Naar nu blijkt hebben concurrenten Lenovo en HP in de afgelopen maanden belangstelling getoond voor een overname van Dell. Dat meldt persbureau Bloomberg. De commissie die de verkoop van het bedrijf leidt, heeft andere geïnteresseerden gepolst over een overname van de PC-maker, waaronder investeerder Blackstone maar ook concurrenten HP en Lenovo. Maar waarschijnlijk hebben de laatste twee de kans alleen maar aangegrepen om informatie over Dell binnen te halen door een kijkje in de boeken te nemen.

In een periode van 45 dagen na het bod van Michael Dell met zijn partners Silverstone en Microsoft staat het namelijk elke geïnteresseerde vrij om in de boeken te neuzen alvorens een tegenbod te overwegen. Die periode is 5 februari ingegaan en zal dus eind deze maand aflopen.

Jagen op miljarden dollars aan contant geld

Overigens is een groot deel van de strijd om Dell geconcentreerd op wie er nu zeggenschap krijgt over een enorme berg geld dat het bedrijf in de afgelopen 10 jaar heeft weten weg te sluizen naar bankrekeningen in zonnige en belastingvriendelijke oorden. Dell heeft onder meer via een aantal Amsterdamse postbus-bv's omzet en winsten buiten de graaiende handen van de Amerikaanse belastingdienst weten te houden.

Icahn en Southeastern willen nu dat dat geld naar de Verenigde Staten komt om als dividend te worden uitbetaald aan de huidige aandeelhouders. Michael Dell wil eigenlijk dat geld gebruiken om het bedrijf van de beurs te halen, schrijft Slate.