HP en Oracle maken zich op voor de rechtszaak van volgende maand waarbij voor een jury de schade moet worden vastgesteld in de langlopende kwestie rond het stoppen van Oracle van ondersteuning in zijn software voor het Itaniumplatform van HP. Daarmee heeft Oracle contractbreuk gepleegd, oordeelde een rechter al eerder. Oracle moet voor straf doorgaan met het geschikt houden van zijn software voor de Itanium-servers van HP, maar is daar wel tegen in beroep gegaan.

Oracle heeft inmiddels een tegenclaim ingediend tegen HP en diens chippartner Intel, waarop het Itaniumplatform van HP is gebaseerd. Oracle zegt dat HP en Intel het voornemen hadden om het platform langzaam uit te faseren zonder dat aan Oracle te vertellen, terwijl de softwaregigant juist de meeste applicaties levert voor Itanium.

'Valse en misleidende verklaringen'

Volgens econoom Ramsey Shehadeh van National Economic Research Associates heeft HP “valse en misleidende verklaringen" gegeven over de toekomst van Itanium en heeft daarmee de verkopen van Oracle geschaad. Oracle had inmiddels de Sparc-servers van Sun binnenshuis en zegt daarmee een alternatief voor handen te hebben voor de Itaniumlijn van HP. Als HP dus eerlijk tegen Oracle had gezegd Itanium te beëindigen, had Oracle dus met Sparc meer kunnen voorkomen, is het argument. En dat heeft Oracle dus 94,57 miljoen dollar aan misgelopen omzet gekost, stelt Shehadeh.

Een getuige van HP zei gisteren tijdens de hoorzitting voor de Santa Cloara County Superiotr Court in San Jose, waar experts worden gehoord door een jury, dat de schade die het door Oracles beslissing om Itanium niet meer te ondersteunen 4 tot 4,2 miljard dollar bedraagt. Ook dat bedrag is afkomstig van een econoom, in dit geval Jonathan Orszag van Compass Lexecon.