Google kan Webwereld op dit moment nog geen uitsluitsel geven of Nederland tot dat rijtje landen behoort. In Nederland zijn laptops met Google's Chrome OS al geruime tijd te koop. Het aanbod hier is echter minder groot - en minder actueel - dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. In die twee landen is per direct de nieuwe Chromebook 11 van HP te koop.

HP voert ARM naast Intel

Deze 11,6 inch laptop met Google's browser-based besturingssysteem gebruikt geen Intel-processor. Dit in tegenstelling tot de vorige maand onthulde 14 inch HP-Chromebook die de nieuwste Haswell-chips van Intel gebruikt. De Chromebook 11 daarentegen gaat voor een dualcore Exynos 5250-processor van Samsung. Die ARM-chip doet al dienst in Samsungs eigen Chromebook.

HP komt naast een WiFi-model ook met een uitvoering die mobiel internet via 4G aankan. De Chromebook 11 heeft 2 GB geheugen en een ingebed flash-geheugen (eMMC) van 16 GB. De batterijduur bedraagt volgens de fabrikant 6 uur en opladen kan met een USB-kabel. Bij HP is het apparaat in wit met blauw verkrijgbaar, bij Google in diverse andere kleurencombinaties.

De pc-industrie heeft het moeilijk, volgens producent Acer beleeft de pc-markt nu zelfs de grootste beroering sinds 1994. Dus zoeken de makers naar uitwegen. De één gaat voor massa, de ander verlaat de beurs, terwijl weer anderen naarstig naar nieuwe platformen gaan: alternatieven voor Windows én voor Intel/x86. De vlucht van de pc-industrie.