Een mail aan de printer, verstuurd vanaf bijvoorbeeld een smartphone of een tablet, wordt eerst verwerkt in een HP-datacenter. Daar wordt de printopdracht gerenderd in het juiste formaat en dan verzonden aan de printer. Dit hele proces kost circa 25 seconden, zegt HP.

Vyomesh Joshi, hoofd van HP's printerdivisie, heeft ePrint maandag gepresenteerd op een persevenement in New York. Deze printfunctie wordt ingebouwd in een serie nieuwe printers van HP, voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. Het eerste model met ePrint, de Photosmart e-All-in-One inkjet, komt later deze maand uit in de Verenigde Staten.

Geen drivers nodig

Voordeel van ePrint is dat er geen pc meer nodig is, en dat ook smartphones en andere mobiele apparaten zonder drivers kunnen printen, zo hield Joshi de aanwezige pers voor. "Je hoeft je te geen zorgen te maken over de driver. Je hoeft niet in dezelfde ruimte te zijn."

Met ePrint kan iemand ook een printopdracht voorprogrammeren. Op die manier kunnen er 's ochtends automatisch pagina's worden geprint om mee te nemen voor onderweg.

Spam?

HP is zich bewust van het nieuwe gevaar van spam voor ePrint en neemt maatregelen tegen de mogelijke papier- en inktverslindende gevolgen van spam via het printermailadres. "We doen er alles aan om het te voorkomen", aldus een HP-medewerker. Het is niet bekend wat die maatregelen precies zijn.

Google onderzoekt voor zijn browserbesturingssysteem Chrome OS ook opties om printen zonder drivers mogelijk te maken. Daarbij wordt een printopdracht via de Google-cloud teruggestuurd naar een printer.

Print Google-diensten

De internetreus was ook aanwezig op de HP-persconferentie. Google-productmanager Sundar Pichai maakte daar bekend dat het vanuit de ePrint-applicatie mogelijk is om direct pagina's van Google Docs, foto's van Picasa en agenda-items van Calendar te printen.

HP heeft volgens onderzoeksbureau IDC meer dan 41 procent van de wereldwijde printermarkt in handen. Nummer twee is Canon met 16,7 procent. Op printers zelf wordt weinig verdiend, maar de winstmarges op inktcartridges zijn wel behoorlijk.