Er werden 23 procent meer systemen verkocht dan vorig jaar, maar de inkomsten uit servers steeg slechts 6 procent. Dat is goed nieuws, want het betekent dat de systemen belangrijk goedkoper zijn geworden.

Xeon

De economie zit weer in de lift, en organisaties zijn weer bezig om hun systemen te upgraden, zegt Jeffrey Hewitt, research vice president bij Gartner. De nieuwe Xeon processoren van Intel hebben daartoe bijgedragen, maar de industrie zit zeker nog niet op het niveau van 2008.

Vooral aan servers met x86 processoren werd meer verdiend. De verkopen van RISC- en Itanium-gebaseerde servers gingen daarentegen met 32 procent achteruit. Ook de verkoop van mainframes daalde.

HP, IBM en Dell

Vooral HP en Dell hebben de wind in de rug. HP nam de eerste plaats over van IBM met een totale omzet van 3,39 miljard dollar, wat bijna 16 procent groei betekende en 31,5 procent van de markt. De inkomsten van IBM daalden met 2,1 procent naar 3,05 miljard, wat 28,4 procent van de markt betekent. Dell komt als op de derde plaats met 15,6 procent.

Oracle krijgt klappen

Oracle kreeg rake klappen, ondanks de geruststellende woorden dat het in de servers van Sun zal blijven investeren. Er werden bijna 30 procent minder servers verkocht, en de inkomsten daalden met bijna 40 procent. Onzekerheid lijkt Oracle nog steeds parten te spelen

Maar het zou ook kunnen dat klanten gewoon op de nieuwe Ultarsparc processoren aan het wachten zijn, zei Hewitt. Hij schrijft de hardware business van Oracle in ieder geval nog niet af. Hij merkte op de verkoopcyclus van de RISC processoren gewoonlijk langer is, en dat nieuwe versies al op stapel staan.

Bron: Techworld