Door tegenvallende verkopen van printers, computers en servers meldt HP tegenvallende bedrijfsresultaten. In het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar zag de Amerikaanse hardwaregigant de nettowinst dalen tot 1,85 miljard dollar. Een jaar eerder werd er nog 2,13 miljard dollar winst gemaakt. Een daling van 13 procent.

Koers duikelt

Velen dachten dat HP de recessie beter zou doorstaan, analisten reageerden daarom teleurgesteld op de cijfers. De inkomsten waren vooraf geschat op 32 miljard, 3 miljard meer dan er uiteindelijk in de boeken kwam te staan. Bij het openen van de beurs in New York kelderde het aandeel HP zojuist bijna 7,5 procent.

Vooral de desktopdivisie presteerde slecht in het afgelopen kwartaal, met een daling van 25 procent. Netbooks deden deden het iets beter, maar verkopen daalden desondanks met 13 procent. Ook printers (-19 procent) en servers (-19 procent) delen in de malaise. De enige bedrijfstak die winst boekte is diensten (+ 116 procent), een HP-divisie die inmiddels even groot is als de pc-divisie dankzij de overname van dienstverlener EDS in mei 2008.

In een statement benadrukte ceo Mark Hurd dat zijn bedrijf goed presteerde onder de zware marktomstandigheden. "Door een krachtige positie op de markt, gedisciplineerde kostenbesparingen en een divers portfolio kunnen we ons aandeel op de markt verstevigen."

Salarissen

Om de verslechterde situatie het hoofd te bieden, is er besloten de salarissen te verlagen van veel medewerkers. Vooral de topmensen zullen inleveren.

De vooruitzichten voor het volgende kwartaal zijn somber. Het concern verwacht dat de omzet in het huidige tweede kwartaal met ongeveer 2 tot 3 procent zal afnemen. Voor geheel 2009 voorziet Hewlett-Packard een omzetdaling van 2 tot 5 procent.