Dat is een van de boodschappen die HP-directeur Mark Hurd aan de zesduizend bezoekers van het HP Technology Forum in Las Vegas gaf. De leverancier verwacht het stroomgebruik met de helft te kunnen terugdringen. "De klanten moeten genoeg besparen om heel Palo Alto van stroom te voorzien", betoogt Hurt.

Dit is gedeeltelijk mogelijk door computers zuiniger te laten werken en ervoor te zorgen dat minimaal 50 procent van alle systemen als blade in het datacenter komen. Daarnaast wil het bedrijf systemen robuuster maken en datacenters niet verder afkoelen dan 25 graden celcius. Dat is al snel een graad of acht minder dan gebruikelijk.

Toch is de besparing in het datacenter niet alleen ingegeven door de drang het milieu te redden. "Uiteindelijk geeft een onderneming fors minder geld uit als er op stroom wordt bezuinigd", zegt Ann Livermore, vice-president van de Technology Solutions Group. "De moeite die we in het milieusteken levert ook een goede businessresultaten op."

Het bedrijf investeert naar eigen zeggen goed in het schoner maken van de techniek. Op technieken rond koeling claimt het inmiddels enkele duizenden patenten te hebben.

HP staat niet alleen in de strijd om meer broeikasgassen terug te dringen en lijkt aan te haken bij een ware rage om toch maar vooral zo zuinig in het stroomverbruik te zijn. Ook bedrijven als Sun Microsystems, Hitachi Data Systems, Apple en IBM proberen al langer de geleverde hardware milieuvriendelijker te maken.