HP-manager Todd Bradley heeft vrijdag tegen CNBC gezegd dat het bedrijf alleen WebOS zal gebruiken voor zijn smartphones. HP gaat geen apparaten met Windows Phone 7 verkopen, aldus Bradley.

Dat HP het nieuwe Microsoft-systeem passeert, komt niet als een verrassing. Het bedrijf nam eerder smartphonemaker Palm over, vooral vanwege diens WebOS-besturingssysteem. HP is wel Microsofts belangrijkste klant. De beslissing van HP betekent een tegenslag voor Microsoft, dat het moeilijk heeft op mobiel gebied.

Tablet met Windows 7

Tijdens de aankondiging van Windows Phone 7 in februari stond HP nog wel in de lijst fabrikanten die toestellen met het nieuwe systeem wilden uitbrengen. De modellen die HP in ontwikkeling had zijn nu geschrapt.

HP zal volgens Bradley wel een tablet, de Slate, met Windows 7 op de markt brengen. Al in januari toonde Microsoft-ceo Steve Ballmer dat apparaat tijdens de CES-beurs in Las Vegas. Maar wanneer hij verschijnt, is nog altijd niet bekend.

Vijf fabrikanten

Microsoft heeft vijf hardwarepartners - HTC, Samsung, Asus, LG en Dell - aan boord voor Windows Phone 7, waarvan de lanceringsdatum nog onbekend is. Althans, dat kwam in keynotes tijdens de wereldwijde partnerconferentie van Microsoft, twee weken geleden, naar voren. Maar tegen ComputerWorld .com wil Microsoft zich nu daarop niet vastleggen. "We hebben daar geen officiële aankondiging van gedaan."

Microsoft gaat zijn 88 duizend werknemers voorzien van een Windows Phone 7-toestel. Onbekend is welke fabrikant, of fabrikanten, de telefoons gaat leveren.

Update: De officiële reactie van Microsoft aan ComputerWorld op de namen van de vijf hardwarepartners toegevoegd.