Volgens de fabrikant helpt zijn nieuwe systeem, genaamd HP Dynamic Smart Cooling, datacenters de energiekosten voor het koelen van apparatuur met 20 tot 45 procent te verlagen.

“De exploitatiekosten van datacenters zijn de afgelopen jaren enorm gestegen en stijgen veel sneller dan de kosten van de hardware”, stelt HP woensdag in een verklaring.

“Een belangrijke oorzaak van deze stijging is de toename van de energiekosten. Niet alleen de prijs per eenheid energie is de laatste jaren flink gestegen, ook de dichtheid van apparatuur is, onder andere door het gebruik van blades, hoger dan in het verleden.”

Uit berekeningen blijkt dat zo’n 40 procent van de kosten van een datacentrum worden opgeslokt door de energierekening. De helft hiervan is om de geplaatste apparatuur koel te houden.

"Bestaande datacenters zijn niet ingericht om zulke grote hoeveelheden warmte per vierkante meter af te kunnen voeren”, licht Dick van Gaalen, programmamanager bij HP, toe.

“Daardoor is men niet in staat de dichtheid te realiseren die inmiddels met blade-techniek mogelijk is. Daardoor neemt men nodeloos veel kostbare vierkante meters gebouwruimte in.”

Dynamic Smart Cooling is ontwikkeld door HP Labs en bestaat uit een netwerk van temperatuursensoren, aangebracht op de racks in een datacentrum. Door deze sensoren te koppelen aan het airconditioningsysteem kunnen de aanwezige airco’s continu worden aangepast en ingeschakeld waar deze het meeste nodig zijn.

HP Dynamic Smart Cooling zal overigens pas in het derde kwartaal van volgend jaar worden geïntroduceerd. Prijzen zijn nog niet bekend. Bron: Techworld