De StorageWorks SAN Virtualization Services Platform is een product voor het virtualiseren van SAN-omgevingen. Net als de reeds bestaande StorageWorks XP Disk Array biedt de SVSP functies als thin provisioning, on-the-fly herverdeling van applicatiegegevens en datareplicatie.

Het platform ondersteunt in ieder geval de SAN-systemen van HP StorageWorks (de Modular Smart Array, MSA, en de Enterprise Virtual Array, EVA), en "een aantal arrays van andere partijen." Daarbij verschilt de werking van SVSP in HP omgeving erin dat binnen de StorageWorks SAN-arrays met virtualisatiesoftware zelf kunnen worden aangemaakt, terwijl bij omgevingen van andere SAN-aanbieders deze actie eerst binnen het interface daarvan moet worden ondernomen, zo legt business unit manager van StorageWorks Benelux Remko Westrik uit aan Techworld.

Geen verschil met grote broer

Functioneel, zo voegt Westrik toe, is er geen verschil met de XP Disk Array. "Het verschil zit hem in de prestaties", zegt Westrik. "Bij de SVSP is alles dubbel uitgevoerd; als een van de twee componenten uitvalt, dan gaan direct de prestaties van het netwerk achteruit. Bij de XP is er meer redundantie, daar kan elk systeem negen of tien keer zijn uitgevoerd, zodat er veel minder degradatie ontstaat." Een ander verschil tussen de twee is dat de SVSP bestaat uit meerdere verschillende componenten, zodat middelgrote omgevingen een betere afstemming kunnen krijgen van de virtualisatiesoftware op de behoeften. XP vormt meer een geheel, dat wel weet betere prestaties biedt.

HP timmert al een tijd aan de weg in SAN-land. Recent werd aanbieder LeftHand overgenomen, het antwoord op de overname van EqualLogic door grote rivaal Dell. Maar de SVSP herbergt voorlopig nog geen LeftHand-technologie. Westrik: "De overname van LeftHand is twee weken geleden pas echt afgerond. Dat de producten verder gaan onder StorageWorks, dat is zeker. We zijn nog aan het onderzoeken welke technologie van LeftHand direct in onze eigen producten worden geïntegreerd."

SVSP is vanaf vandaag te bestellen, daadwerkelijke levering volgt later deze maand. De term 'middelgrote SAN-omgeving' is wel relatief; de adviesprijs begint bij 30.000 euro. Bron: Techworld