Een voormalige directeur van HP, Tom Perkins, is zeer uitgesproken in zijn oordeel over de nieuwe strategie van het bedrijf. Tegen een journalist van The New York Times (NYT) zei hij: “Ik wist niet dat bedrijven zelfmoord konden plegen, maar nu weten we dat dat kan. Het is gewoon verbazingwekkend."

The New York Times neemt in een artikel het bijna jaar oude leiderschap van de nieuwe HP-ceo Leo Apotheker onder de loep in het licht van de recent aangekondigde koerswijziging. HP wil zich concentreren op het leveren van zakelijke diensten aan vooral de wat grotere ondernemingen. Een gevolg daarvan is het afstoten van de Personal Systems Group, de hardwaredivisie die voornamelijk drijft op het verkopen van computers.

Afstoten pc-divisie vrijwel zeker

HP heeft officieel bekend gemaakt dat het de voorkeur heeft om de pc-divisie af te stoten, schrijft Reuters. Op dit moment wordt intern onderzocht wat daarvoor nodig is en wat de consequenties zouden zijn voor de andere divisies binnen HP. Het bedrijf wil dat onderzoek voor het einde van het jaar afgerond hebben. De optie om de pc-divisie te verkopen aan een ander bedrijf, blijft overigens wel openstaan.

The New York Times maakt gehakt van de beslissingen die Apotheker heeft gemaakt in zijn korte periode bij HP. Met als dieptepunt het om zeep helpen van de TouchPad slechts 48 dagen nadat het apparaat in de schappen lag. Ook het volstrekt warrig naar buiten brengen dat de pc-divisie wordt afgestoten en de als volkomen absurd aangemerkte aankoop van softwarebedrijf Autonomy worden Apotheker aangerekend.

Autonomy veel te duur gekocht

Autonomy heeft volgens de anoniem blijvende topmanagers uit de industrie die geciteerd worden door de NYT de laatste jaren met zichzelf lopen leuren. Ook HP onder de voormalig topman Mark Hurd zou die kans hebben gekregen. “Maar niemand wilde elf maal de omzet betalen", stelt een van de topmanagers. Een analist van Bernstein Research zegt zelfs dat het een enorm slechte investering is, “waardevernietigend" , zelfs.

De krant eindigt met een citaat van Oracle-baas Larry Ellison, die het gedwongen vertrek van zijn tennisvriend Mark Hurd als ceo van HP vergeleek met het wegsturen van Steve Jobs door Apple. "Dat vernietigde Apple bijna." Die toen overdreven lijkende woorden, krijgen steeds meer inhoud, noteert de NYT.