Nieuw gekochte Windows 8-apparaten van HP zijn niet geschikt voor Windows 7. Althans, dat schrijft de pc- en tabletmaker op zijn website. “Windows 7 wordt na 26 oktober niet ondersteund op deze nieuwe platforms, en er zullen geen drivers, apps of Windows 7 content beschikbaar komen via HP", schrijft het bedrijf in de mededeling.

Alleen voor bedrijven

Downgraden is namelijk volgens HP alleen bedoeld voor commerciële desktops en notebooks. Deze zakelijke producten kunnen wel ondersteuning verwachten. De pc-maker meldt dat consumenten die toch tot een downgrade besluiten en in de problemen komen, het advies krijgen de stap terug te maken naar Windows 8.

Een technisch onderlegde eindgebruiker kan een downgrade naar Windows 7 zelf uitvoeren, mits hij dan wel eerst de Pro-variant van Windows 8 aanschaft. Vervolgens moet de BIOS worden aangepast. Default staat Windows 8 namelijk in het bootsysteem EUFI, waardoor nieuwe functies zoals Secure Boot mogelijk zijn.

De laatste Windows 7-apparaten

Voor kleinere bedrijven is er zo lang het nog duurt de uitweg die een computerleverancier zoals Dell biedt: pc's met Windows 7. HP zelf blijft overigens ook nog een tijdje voorgeïnstalleerde Windows 7-apparaten verkopen.

Net als bij het destijds populaire Windows XP komt daar uiteindelijk een einde aan. Volgens de regels die Microsoft doorgaans oplegt aan OEM's (Original Equipment Manufacturers) mag dat nog twee jaar na de introductie van een nieuw OS. Dat zou in dit geval betekenen dat de laatste Windows 7-apparaten verkocht worden in oktober 2014.