Volgens Gartner heeft HP de eerste plaats op de wereldranglijst van meest verkopende pc-maker verloren aan de Chinese concurrent Lenovo. Dat is een unicum en HP bestrijdt die conclusie met een zelden vertoonde eigen verklaring, waarin het wijst op de cijfers van die andere invloedrijke marktanalist IDC. “Sommige onderzoeken meten de markt niet in zijn geheel. De analyse van IDC neemt ook het belangrijke marktsegment van werkstations mee en is daardoor meer compleet. In dat rapport behoudt HP de nummer-1-positie."

Lenovo is de enige grote leverancier die groeit in een verder krimpende pc-markt en de val van HP is volgens Gartner hard. De daling van 16,4 procent van HP is de grootste van alle topleveranciers. Volgens Gartner komt het met 9,8 procent groeiende Lenovo daardoor met enkele honderdduizenden meer geproduceerde pc's boven HP te staan, maar de marge is klein.

Dell en Acer krijgen nog steeds klappen

Dell en Acer verliezen eveneens snel terrein, opnieuw zelfs want beide leveranciers doen het al jaren niet goed. Acer was enkele jaren geleden zelfs nog de voornaamste uitdager van HP en beide hardwareproducenten wisselden enige tijd geregeld van (kop)positie. Asus is op de weg terug nadat de neergang van de netbooks de Taiwanese voorloper op dat front hard had getroffen. Asus nadert nu zelfs Acer.

Volgens IDC heeft HP nog wel ternauwernood de koppositie weten te behouden, maar gaat het wel nek-aan-nek met Lenovo. Het onderlinge verschil is volgens IDC slechts iets meer dan 100.000 machines. Wat betreft de overige leveranciers verschillen IDC en Gartner hoogstens op details van mening.