Het nieuwe werkstation is gebaseerd op het 'thin client'-principe: eindgebruikers hebben een monitor, muis en toetsenbord op hun bureau staan, terwijl het rekenwerk plaatsvindt in de serverruimte. In dit geval wordt de pc niet door een server, maar door blades vervangen.

Gebruikers die veel pc's op (of onder) hun bureau hebben staan en lasthebben van de vrijgekomen hitte zullen veel aan het werkstation hebben, voorspelt Don Olsen, business development manager bij HP. Als voorbeeld noemt hij de Londense beurs, waar de temparatuur onder de bureau's – ondanks de aanwezige air conditioning – voorheen opliep tot 30 graden.

"Mensen droegen shorts omdat het te warm was onder hun bureau. Tegelijkertijd hadden ze een jas aan omdat er koude lucht uit het plafond kwam." De nieuwe werkstations hebben het hitteprobleem opgelost. Het is er nu gewoon 20 graden, aldus Olsen.

HP's Blade Workstation kost minimaal 6400 dollar. De gereedschappen voor de client desktop bedragen 600 dollar. Worden de werkstations in grote aantallen afgenomen, dan bedragen de prijzen respectievelijk 4900 en 450 dollar. Bron: Techworld