HP-ceo Leo Apotheker verklapt dat zijn bedrijf al onderhandelt met enkele partijen over een licentie op webOS. Hij zegt dat in een interview met Bloomberg, waarbij hij geen namen noemt van die geïnteresseerde bedrijven. Volgens bronnen van dat persbureau bevindt in ieder geval Samsung zich daaronder. Dat bedrijf heeft op dit moment een patentconflict met Apple over het uiterlijk van zijn Android-smartphones en tablets, in de strijd wordt ook bezwaar gemaakt tegen de Android-interface die Samsung gebruikt.

Smartphones, tablets

Wat smartphones maar vooral tablets betreft, zijn de opties voor hardwarefabrikanten beperkt. Apple houdt iOS voor zichzelf, net als RIM doet met zijn BlackBerry OS en QNX (voor de PlayBook). Voor tablets is Android 3 (Honeycomb) beschikbaar, maar niet voor iedereen: Google beperkt het tot een select groepje partners. Windows 7 is niet geoptimaliseerd voor tablets en Windows 8, met een aparte tabletvariant, komt naar verluidt pas in 2012 uit.

Het webOS-platform van het door HP overgenomen Palm is met de licentiemogelijkheid dus een alternatief voor Android, en ook voor Windows Phone. Eerstgenoemde is van Google en wordt gemaakt door een consortium, dat formeel open is. Android wordt echter ook bedreigd door patentclaims van Microsoft, de maker en aanbieder van Windows Phone.

Patentbescherming Palm

Palm en ook HP zelf hebben een flink patentportfolio, wat licentiehouders kan afdekken tegen patentclaims. De eigen patenten kunnen dienen als wisselgeld, maar kunnen in theorie zelfs overlappend zijn met patenten waar een eventuele aanklager mee schermt. Eerder wist het toen nog zelfstandige Palm al de patentdreiging te weerstaan van iPhone-maker Apple, die enkele fundamentele technieken heeft gepatenteerd.

“Wij hebben een zeer uitgebreid portfolio aan patenten opgebouwd op het gebied van mobiele toepassingen", zei toenmalig ceo Ed Colligan van Palm. “Je doet dat zodat je een verdedigbare positie hebt in de markt." Hij zei toen dat zijn bedrijf zo'n 1600 patenten heeft voor mobiele technologie. Palm en Apple waren volgens hem twee stekelvarkens die aan het sparren zijn, maar ervoor waken elkaar te steken.

De eerste recensies van de HP TouchPad, met webOS 3.0, zijn niet bepaald positief, zoals deze van persbureau Associated Press: