Het aloude serverplatform van DEC is via de overname door Compaq en vervolgens door HP in handen gekomen van laatstgenoemde computerleverancier. OpenVMS is overgezet (geport) van DEC's 64-bit Alpha-processor naar de 64-bit Itanium-chip van Intel. HP heeft nu aangekondigd dat het besturingssysteem níet wordt geport naar de nieuwste Itanium-generatie, meldt de Britse technieuwssite The Register.

Geleidelijk afbouwen

Oudere, nog in gebruik zijnde OpenVMS-versies komen ten einde wat de support door HP betreft én wat het draaien op nieuwere hardware betreft. HP-servers met Itanium-processors krijgen nog tot december 2015 ondersteuning voor de eervorige en vorige OpenVMS releases: 8.3 en 8.3-1H1. De versie van daarvóór (8.2-1) valt al sinds mid-2010 in de extended support, die op 30 april komend jaar geheel afloopt.

Alleen de meest actuele OpenVMS-versie 8.4 krijgt na 2015 nog support. HP belooft in zijn roadmap (PDF) dat het die release tenminste tot december 2020 ondersteunt. Dit is dan voor HP's Integrity-servers, die Itanium-chips bevatten. Het voortbestaan van OpenVMS op die Intel-processors is daarmee niet klip en klaar.

Drie jaar oude CPU

Het besturingssysteem voor bedrijfskritische toepassingen wordt namelijk niet geleverd voor de i4-servers in HP's Integrity-reeks. Dat zijn de eind vorig jaar uitgekomen bladeservers met de huidige Itanium-generatie Poulson. Intel heeft die 64-bit processor - na uitstel - in november 2012 uitgebracht. HP biedt op Poulson-chips wel zijn Unix-variant HP-UX en het van Tandem afkomstige fouttolerante NonStop-besturingssysteem.

De serverleverancier geeft klanten nu wel langer aankoopmogelijkheden voor de oudere Integrity i2-servers. Die machines gebruiken de vorige Itanium-generatie: Tukwila die begin 2010 is uitgekomen. Deze i2-systemen zijn nog tot en met 31 december 2015 te koop, en serverupgrades daarvoor nog tot 31 december 2016. "We zullen ook onze Integrity i2-serverhardwaresupport uitbreiden tot tenminste 31 december 2020", schrijft algemeen directeur Ric Lewis van HP's serverdivisie in een brief aan klanten.

Exit Alpha

Op oude servers met Alpha-processors krijgt OpenVMS 8.4 nog support tot december 2016. Voorganger 8,3 verloopt een jaar eerder, en 8.2 zit al in de extended supportfase die in april 2014 afloopt. HP biedt nog speciale supportprogramma's voor nóg oudere releases, waaronder ook OpenVMS op VAX-servers, die sinds 2005 niet meer worden gemaakt maar die nog wel in gebruik zijn.

Waarom de grootse plannen voor Intels 64-bit serverprocessor niet zijn uitgekomen. Lees op Computerworld.nl over het bestaan van de Itanium in de marge.