HP maakte die plannen bekend tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. HP zei begin dit jaar nog dat het zwaar wilde inzetten op WebOS Nu worden alle productontwikkelingen op dat gebied stilgelegd. Officieel heet het dat HP zich gaat beraden op de toekomst van WebOS.

Niet alleen zou dat besturingssysteem van het anderhalf jaar geleden overgenomen Palm een bepalende en onderscheidende factor moeten worden in de tablet-oorlog tegen Apple's iPad en Google's Android, ook zouden alle notebooks en desktops ermee worden uitgerust.

WebOS valt zwaar tegen

Dat werd zes maanden geleden nog gezien als een zware slag voor HP's trouwe partner Microsoft, zij het wel dat WebOS als duo-besturingssysteem naast Windows zou worden geïnstalleerd. De overname van Palm heeft HP 1,2 miljard dollar gekost.

Maar zover komt het dus niet. De verkopen van de eerste HP-tablet met WebOS, de TouchPad, vallen zwaar tegen. Grootwinkelbedrijf Best Buy in de Verenigde Staten had er op voorhand 250.000 stuks ingeslagen, maar verkoopt er nog geen 10 procent van. De winkelketen wil de rest terugsturen naar HP en het geld terugvragen.

Dat HP de pc-divisie wil loskoppelen van het bedrijf is een logische stap en al lang verwacht. De pc-markt kent smalle marges en HP heeft die divisie tot nu toe alleen nog maar levend weten te houden door hoge volumes in de markt te zetten. Maar marktcijfers van het laatste half jaar laten een desastreuze trend zien. De pc-markt groeit nauwelijks meer en andere aanbieders die gekozen hebben voor meer waarde en meer marge (Apple) of lage kosten en dus lagere prijzen (Lenovo) doen het relatief beter.

De kant op van IBM

Met de overweging om de pc-businessunit PSG te verzelfstandigen gaat HP de richting op die IBM een kleine tien jaar geleden is ingeslagen. Die strategie van IBM, om de mainframe en serverbusiness te houden, de pc-tak en printerdivisie af te stoten en zich te richten op services en (financiele) dienstverlening, heeft Big Blue geen windeieren gelegd. Zoals bekend verkocht IBM zijn pc-tak aan Lenovo in 2005.

De Personal System Group functioneert (net als de andere HP-divisies) vrijwel zelfstandig en is dus relatief makkelijk los te koppelen. De verklaring die het bedrijf gaf bij de openbaarmaking van zijn kwartaalcijfers spreekt naast een spin-off tevens over mogelijke andere opties, maar die zijn nauwelijks voor handen. Verkoop aan een andere speler in de markt lijkt onwaarschijnlijk, of het moet een zo geheten ODM (Original Design Manufacturer) uit Taiwan of China zijn. Die maken de hardware al in opdracht van HP.

Services versterken

Met de aankondiging van HP dat het serviceverlener Autonomy wil kopen (voor mogelijk 10 miljard dollar), laat het bedrijf zien dat het zijn servicetak in de zakelijke markt wil versterken. Drie jaar geleden kocht HP al dienstverlener EDS en de inpassing van dat bedrijf heeft enige tijd geduurd. Anderhalf jaar geleden werd een reorganisatie ingezet, waarbij de grootzakelijke dienstverlenende tak centraal kwam te staan. De pc-divisie en de printerdivisie kwamen daarvan redelijk los te staan. Nu de pc-divisie wordt afgestoten heeft HP nog wel te maken met de eveneens onder druk staande printmarkt. Daarin heeft het veel te lijden gehad van concurrentie van Samsung.