HP brengt nog vrij regelmatig nieuwe inkjet-printers op de markt, maar gooit met met de Tango over een andere boeg. Deze lijn inkjet-printers moet ervoor zorgen dat het printen van de computerkamer wordt verplaatst naar de woonkamer. HP doet dat niet alleen door de printer een hip uiterlijk te geven, ook zit deze nieuwe lijn vol met allerlei handige slimme functies om het je nog makkelijker te maken.

Dat begint al bij de installatie van de printer. Als je het apparaat uit de doos haalt zie je op de quick install sheet dat je eigenlijk maar drie dingen hoeft te doen. De stekker in het stopcontact steken, de app installeren op je smartphone en deze doorlopen. Zodra de stekker in het stopcontact is gestoken lichten er allerlei subtiele ledjes op de printer op en begint er een subtiel opstartmuziekje te spelen. De eerste woorden die in mij opkomen zijn: "hip" en "futuristisch".

De printer wordt standaard meegeleverd met een linnen hoes waardoor het apparaat in ingeklapte vorm eerder lijkt op een luxe gekanteld boek dan een printer. Als de hoes wordt opengevouwen schakelt de printer zichzelf automatisch in (nee, er is een powerknop te bekennen) en lijkt zelfs dan niet echt op de gemiddelde inkjet. Wat ons betreft is HP's missie om de printer te (laten) verplaatsen naar de woonkamer geslaagd. Dit is een apparaat dat niet zou misstaan in een andere kamer dan de computerkamer.


Installatie en configuratie

Het configureren van de printer kan dus gedaan worden zonder dat er een pc aan te pas komt. De printer werkt alleen via draadloze verbindingen (Wi-fi, Wi-fi direct en Bluetooth) en kan dus niet via een USB-kabel worden aangesloten op je pc. Dat klinkt misschien als een stap terug, maar HP heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat je die kabels geen seconde mist. Na het configureren van de printer promoot de app HP's Instant Ink-feature. Een dienst die van printen een abonnementsvorm maakt. Als je cartridges bijna leeg zijn, bestelt de printer automatisch nieuwe cartridges die zo snel mogelijk bij jou worden thuisgebracht. Er zijn verschillende abonnementsvormen waar je uit kan kiezen:

Het "Print Soms"-abonnement: Voor 2,99 euro per maand kan je 50 pagina's afdrukken en als je daar overheen gaat betaal je 1 euro voor 15 extra pagina's. Als je niet de volle 50 pagina's opmaakt, kan je deze meenemen naar de volgende maand met een maximum van 100 pagina's.

Het "Print Regelmatig"-abonnement geeft je de mogelijkheid 100 pagina's per maand af te drukken voor 4,99 euro per maand. Je betaalt 1 euro per 25 extra pagina's buiten je "bundel". Als je pagina's over hebt, neem je deze mee naar de volgende met een maximum van 100 pagina's.

Het "Print Vaak"-abonnement laat je 300 pagina's uitprinten voor 9.99 euro en als je over de limiet heen gaat, betaal je 1 euro per 25 extra pagina's. Je kan tot 300 pagina's meenemen naar de volgende maand. Deze abonnementsvorm geeft je daarnaast de mogelijkheid om gratis foto's af te drukken. De foto's mogen echter niet groter zijn dan 13x18 cm.

Vind je dat allemaal te duur? Geen nood. HP heeft ook een "gratis" abonnement. Met deze abonnementsvorm mag je elke maand 15 pagina's afdrukken en betaal je 1 euro per 10 pagina's als je daar overheen gaat. Als je voor deze abonnementsvorm gaat, zal je zo nu en dan een advertentie voorgeschoteld krijgen. Aangezien ik zelf blij mag zijn als ik überhaupt de 15 pagina's in het jaar haal, zou dit de ideale abonnementsvorm zijn voor mij. Die advertenties neem ik wel op de koop toe.

Uiteraard kan je al deze abonnementsvormen ook gewoon overslaan en "ouderwets" zelf cartridges aanschaffen. Dat kan via de app of via een (web)winkel.

Na al deze stappen doorlopen te hebben doet de printer nog enkele zelftests en kalibratie-acties en is de printer klaar voor gebruik. De app geeft je de mogelijkheid afbeeldingen en documenten rechtstreeks vanaf je smartphone af te drukken. Als je dit vanaf je computer wilt doen, moet je uiteraard eerst de driver installeren. De app helpt je maar al te graag daarbij en verwijst je door naar 123.hp.com.

Deze website vraagt je het modelnummer van je printer in te toetsen of de code die de app weergeeft in te voeren of in te scannen en schotelt je vervolgens de software voor. Dit werkt prima onder Windows en macOS, maar onder Linux wordt de melding gegeven dat HP het besturingssysteem niet ondersteunt. Vreemd, aangezien op de productpagina Linux wel wordt genoemd. De pagina stuurt je door naar de ondersteuningspagina van HP waar je zelf mag gaan zoeken naar de driver. Zelfs daar komt deze niet bovendrijven. Je moet klikken op de optie "Ik zie mijn besturingssysteem er niet tussen staan" om op een pagina uit te komen waar alle ondersteunde besturingssystemen staan en, warempel, daar staat Linux gewoon wel tussen.


We begrijpen werkelijk waar niet waarom HP de Linux-driver zo diep heeft weggestopt. Op de Linux-pagina valt wel te lezen dat de gemiddelde distributie de driver al standaard aan boord heeft waardoor het downloaden van de driver van HP's website waarschijnlijk niet nodig is, maar het zou gebruikers gerust stellen als zij de Linux-driver direct te zien krijgen als zij surfen naar de 123.hp.com-pagina net zoals Apple-gebruikers de macOS-driver direct te zien krijgen en Windows-gebruikers de Windows-driver of desnoods de melding krijgen dat de driver waarschijnlijk al standaard geïnstalleerd staat.

Ons testsysteem (draaiend op Ubuntu 16.04 LTS) ondersteunde inderdaad een hoop HP-printers out of the box, maar de Tango viel buiten de boot waardoor wij de driver dus wel moesten downloaden en installeren. Dat ging verder prima en was zo gepiept. Het geven van de foutmelding op de 123.hp.com-pagina zorgt dus alleen maar voor onnodige verwarring. Doodzonde. Als je als Linux-gebruiker geen zin hebt om je door hetzelfde doolhof te klikken om op de juiste driverpagina voor Linux uit te komen volg dan deze link.

Werking

Als de printer eenmaal is geïnstalleerd is het gebruik van het apparaat verder super simpel. Je kan je printopdrachten versturen vanaf je smartphone of je pc en zelfs rechtstreeks foto's en documenten vanaf social media (Facebook, Instagram) of cloud-account (Dropbox, Google Drive) afdrukken. In een tijdperk waarin mensen neigen naar een alles-in-een-printer lijkt de Tango X een scan-onderdeel te missen, maar de functie is verplaatst naar de app.

De Print-app geeft je de mogelijkheid foto's en documenten te "scannen" via je smartphone. Dit klinkt op papier snel en makkelijk, maar in de praktijk valt dat nogal tegen. Het komt erop neer dat je eigenlijk gewoon een foto maakt van het document en dit doorstuurt naar de printer of een e-mail adres naar keuze. Hiervoor ben je dus afhankelijk van je vaste hand en de kwaliteit van de camera op je smartphone of tablet, maar zelfs met smartphones met een zeer goede camera als de Galaxy Note 9, Huawei P20 of iPhone XR was de kwaliteit van de "scans" of kopieën niet zo heel bijzonder. Vooral documenten met kleine letters kwamen er soms toch wat wazig uitrollen waardoor de gemiddelde flatbedscanner nog steeds de betere oplossing is.

De scan- en kopiefunctie is misschien niet om over naar huis te schrijven, de andere features van de printer maken dit gelukkig goed. HP heeft met de Tango X niet alleen de nadruk gelegd op het mobiel (cloud) printen. Ook is de printer een stuk slimmer dan andere printers. De printer kan overweg met Amazon Alexa, Cortana, Google Assistant en het If This Then That (IFTTT)-protocol. Waardoor je je printer op vaste momenten iets kan laten afdrukken of dat je een spraakopdracht aan je printer kan geven om een bepaald document af te drukken.

Daarnaast kan je printer ook worden benaderd als je niet thuis bent. De app geeft je de mogelijkheid via het internet verbinding te maken en documenten te printen als je onderweg bent. Je papieren liggen dan netjes voor je klaar als je thuis komt. Dit hoeft overigens niet via de app, je printer heeft ook een e-mail adres waar je je documenten naar toe kan sturen. Dit kregen wij helaas niet aan de praat. Hoewel in de instellingen de printer wel correct staat ingesteld, worden de e-mails geblokkeerd met een 550 command rejected-melding.

Dit is erg jammer omdat ik ook wel eens met apparaten werk waarop ik niet de mogelijkheid heb de HP-driver te installeren. Het zou fijn zijn als ik documenten vanaf die computers rechtstreeks naar de printer zou kunnen mailen. In het verleden heb ik wel eens met printers gewerkt die de mogelijkheid bieden bestanden af te drukken via de web-interface. De interface van de Tango X is erg uitgebreid, maar het afdrukken van documenten vanuit deze interface is helaas niet mogelijk. Een gemiste kans.

Kwaliteit

Gelukkig zit het met het belangrijkste onderdeel van deze printer wel helemaal goed, het printen. De Tango X mag dan niet de snelste printer zijn die wij hebben getest, maar hij is snel genoeg en de kwaliteit van de printjes is subliem, daar kunnen we kort over zijn, al merkten wij wel op dat, na enkele dagen het apparaat niet gebruik te hebben een van de spuitmondjes dicht leek te zitten waardoor er hier en daar een hele fijne streep ontstond in onze prints. Dit was vrij snel opgelost met de onderhoudsfunctie in de printer, maar het is toch jammer om te zien dat dit probleem na jaren nog steeds speelt, het was een van de redenen waarom ik was overgestapt naar laserprinters.

Origineel

Print, standaardinstelling, standaardpapier

Origineel

Print, standaardinstelling, standaardpapier

Origineel

Print, standaardinstelling, standaardpapier

Privacy

Het hebben van een slimme printer is natuurlijk ontzettend makkelijk, zeker als je ook nog een instant ink-abonnement hebt. Je hoeft amper naar de printer om te kijken en het afdrukken van documenten is makkelijker dan ooit. In sommige gevallen hoef je er niet eens een elektronisch apparaat bij te pakken en is een spraakopdracht voldoende, maar al dat gemak komt wel met een prijs. Je zal toch wat informatie richting HP moeten sturen. Betaalgegevens, NAW-gegevens, informatie over de printer (gebruik, status etc.) en zelfs je huidige locatie.

Gelukkig geeft de app (en de bijbehorende plug-in) je wel de mogelijkheid veel van de dataverzameling in te perken, maar onder de verplichte locatiebepaling kom je toch niet echt uit. De app drukt ons op het hart de locatiegegevens niet worden bepaald en niet worden opgeslagen, maar toen wij daarover contact met HP hadden werd ons verteld dat de locatiebepaling wordt gebruikt voor de Relive-feature en het geven van locatiespecifieke informatie (waarbij Koningsdag als voorbeeld wordt aangehaald). Het is een (kleine) prijs die je moet betalen als je je huis voorziet van slimme apparatuur. Om het dataverzamelen in te perken zal je dus goed moeten lezen en de juiste opties moeten uitvinken.

Conclusie

De HP Tango X is een prachtige printer. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua functies. De kwaliteit van de prints is zeer goed, de printer is stil en de bijbehorende software en drivers zijn uitgebreid en toch zeer makkelijk in gebruik.

Toch is de printer niet perfect. De kopieer- en scan-functie komt niet in de buurt van die van all-in-one-printers of losse flatbedscanners (al is dat natuurlijk deels afhankelijk van het mobiele apparaat dat je gebruikt en de verlichting). Ook moeten Linux-gebruikers onterecht onnodig veel extra handelingen doen om de printer te installeren.

Ondanks deze schoonheidsfoutjes kunnen wij je deze printer nog steeds aanraden. Uiteindelijk is het allerbelangrijkste toch dat de printjes mooi uit je printer rollen en dat doet deze printer zonder meer. Alle andere extra features kan je naar believen in- of uitschakelen waardoor je niet wordt overdonderd door de hoeveelheid (slimme) opties die de printer heeft. Sterker nog, de app geeft je zelfs de mogelijkheid bepaalde functies te verstoppen of juist weer te geven op het scherm. Ook als je liever op de traditionele manier print vanaf je desktop heb je aan de Tango X een goede printer.