De broker software, Session Allocation Manager, krijgt daarmee Linuxondersteuning. De meeste updates betreffen de Virtual Desktop Infrastructure suite. Deze maakt het mogelijk om meerdere images van een desktop in virtuele containers op een server te laten draaien, in plaats van afzonderlijke besturingssystemen op de pc’s van de gebruikers.

VMware voerde vorige week al een flinke overhaul door aan zijn VDI-suite. Het nieuwe product, VMware View 3, was net als HP's aankondiging nu een een herziening van zijn desktopvirtualisatieproduct. De VDI van HP is gebaseerd op de software van VMware, aangevuld met eigen beheercomponenten (de Consolidated Client Infrastructure).

HP denkt ook met multimediacontent een soortgelijke evaring as bij een standaard desktop pc’s te kunnen bieden, nu het een uitgebreide versie van Microsoft's Remote Desktop Protocol heeft ontwikkeld. Dit protocol verstuurt presentatiedata tussen thin clients en Windows-applicaties die op een gevirtualiseerde server draaien. Volgens HP zouden de serverprestaties nu sterk verbeterd moeten zijn, waardoor het risico op overbelasting van de server in situaties waarin hij grote aantallen video streams moet decoderen.

De verbetering van het protocol komt erop neer dat de belasting van het decoderen van video van de server naar de client verplaatst wordt. Het protocol verbeterd ook de samenwerking met randapparatuur, zoals webcams.

Het nieuwe protocol zal vanaf januari op HP's thin clients die draaien onder Windows XP Embedded leverbaar worden, en later in het eerste kwartaal van 2009 op de Linux thin clients. Bron: Techworld