De Duitse autoriteiten hebben negen verdachten op het oog. Dat zijn huidige en voormalige werknemers van HP. Zij worden ervan verdacht in Rusland geld te hebben betaald om zo nieuwe business te genereren. Kantoren van HP in Duitsland en Rusland zijn doorzocht.

De zaak kwam aan het licht in het Duitse Dresden bij een onderzoek naar verdachte geldstromen bij een klein lokaal bedrijf in de deelstaat Saksen. Naspeuring van de geldstromen heeft allerlei internationale links opgeleverd, waarna het spoor uiteindelijk lijkt te leiden naar HP-kantoren in Böblingen en München.

Contract van 35 miljoen euro

Het zou gaan om een contract ter waarde van 35 miljoen euro dat HP in 2000 heeft binnengehaald, meldt de Wall Street Journal. Daarbij zijn computers en software geleverd aan Rusland, ironisch genoeg aan openbare aanklagers in Moskou. Die leveringsdeal is in 2007 beëindigd. HP zegt in een verklaring de zaak intern uit te zoeken en benadrukt dat de meeste van de betrokken personeelsleden niet meer bij HP werken.

Ook Carly Fiorina, toentertijd de ceo van het ict-bedrijf, heeft een verklaring doen uitgaan. Daarin ontkent ze kennis te hebben gehad - en te hebben - van dergelijke praktijken. Fiorina is momenteel bezig met een campagne om senator te worden namens de Amerikaanse staat Florida.

Bron: Channelworld.