De Chromebook van HP komt in de notebookserie Pavilion, meldt Infoworld, de Amerikaanse zustersite van Webwereld. De specs zijn het eerst ontdekt door The Verge, die een PDF zag op de website van HP. De specs geven aan dat het gaat om een 14 inch Pavilion, met een 1,1 GHz Intel Celeronprocessor, 2 GB DDR3 SDRAM en een 16 GB SSD. Volgens HP is het de eerste “full-size" Chromebook vanwege dat 14 inch scherm. Samsung en Acer hebben een 11'6 inch model. De specs zijn waarschijnlijk na de publicatie van The Verge weer offline gehaald, de link die The Verge ernaar geeft wordt omgeleid.

Microsoft vervreemdt hardwarepartners

Volgens Infoworld is de stap van HP opnieuw een teken dat Microsoft zijn partners heeft vervreemd van zichzelf door eigenhandig een strategie te bepalen rond Windows 8 en daarbij ook eigen hardware uit te geven in de vorm van de tablet Surface. Eerder deze week claimde Acers topman Wong al dat 5 tot 10 procent van alle huidige geproduceerde notebooks Chromebooks zijn. Bij Amazon is Samsungs Chromebook de topverkopende notebook. Anderhalve week geleden kwam ook Lenovo met een Chromebook.

De frictie tussen de hardwarepartners en Microsoft is alleen maar erger geworden, sinds de leverancier van Windows 8 niet alleen eigen hardware in de markt zette, maar in aanloop van het Kerstseizoen ook nog eens faalde in de samenwerking met Intel om drivers te bouwen die hardware en besturingssysteem met elkaar moesten laten communiceren. Microsoft klaagde vervolgens dat de hardwarepartners het niet voor mekaar kregen producten te maken die aantrekkelijk genoeg waren voor consumenten.