In een gesprek met analisten, wond HP-baas Meg Whitman er woensdag geen doekjes om: Intel en Microsoft zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de barre tijden die de computerbouwer nu doormaakt. Van de stevige alliantie die tussen Intel (voor een groot deel verantwoordelijk voor de hardware), Microsoft (verantwoordelijk voor het besturingssysteem) en HP (de bouwer van systemen) bestond, lijkt door de komst van onder andere ARM-chips en concurrerende besturingssystemen als Android, Ubuntu en Chrome OS weinig over.

Whitman vreest toenemende concurrentie van partners

“HP’s traditionele markten, waarin het goed verdiende, zijn verstoord. We merken indringende veranderingen in het competitieve landschap”, zegt Whitman. “We komen door het gehele IT-veld concurrenten tegen. Huidige partners als Intel en Microsoft worden ronduit concurrenten.” HP rapporteerde bij de bekendmaking van de laatste cijfers opnieuw een dip van 11 procent voor de pc-divisie, nadat het in mei al een neergang van liefst 20 procent moest verwerken.

De nieuwe strategie van HP draait daarom niet alleen rond ‘Wintel’, maar om “meerdere besturingssystemen, meerdere architecturen en meerdere formfactors (verschijningsvormen van computers, red.)”. Gisteren kondigde het bedrijf nog een nieuwe Chromebook aan en ook nieuwe Android-devices zouden op komst zijn. “We doen er alles aan om klanten snel te voorzien van de apparaten die ze willen”, aldus de topvrouw.

HP ziet territorium bedreigd

HP heeft afgelopen jaren niet alleen gemerkt dat de pc-markt in een crisis verzeild raakte, ook zijn concurrenten zich met delen van zijn business gaan bemoeien. Zo is Intel zich gaan bezighouden met cloud computing en security voor grootzakelijke klanten en financiert Microsoft niet alleen Dell en kocht het Nokia, maar bracht het ook zelf een lijn Surface-tablets naar de winkel.

Microsofts aankondiging dat het zelf een reeks tablets ging produceren, wordt door pc-bouwers als Acer, ASUS, Lenovo en HP nog altijd als een klap in het gezicht ervaren.