Daarmee passeert HP opnieuw diverse interne kandidaten, zoals Ann Livermore, waarvan wordt verwacht dat ze nu haar heil elders gaat zoeken. Het is de derde keer op rij dat HP kiest voor een externe kandidaat voor de leiderspositie.

Miljoenen dollars over tafel

Apotheker krijgt direct een 'tekenpremie' van vier miljoen dollar. Zijn jaarsalaris wordt 1,2 miljoen dollar. Hurd kreeg bij HP officieel 1,5 miljoen dollar, maar gaf zichzelf vorig jaar 20 procent salarisverlaging. Bij Oracle verdient Hurd officieel biets minder dan een miljoen dollar, maar hij krijgt daarop flink wat bonussen.

Die krijgt Apotheker in zekere zin ook: HP geeft de nieuwe ceo 76.000 aandelen. Daarnaast krijgt hij een jaarlijkse bonus van 200 tot 500 procent van zijn jaarsalaris. Dat lijkt veel, maar Hurd kreeg over 2008 in totaal (dus met bonussen) meer dan 42 miljoen dollar.

De keuze voor Apotheker is opvallend. De voormalige ceo van SAP werd begin dit jaar bij het Duitse softwarebedrijf weggestuurd vanwege teleurstellende financiële resultaten en een vastgelopen organisatie. Door de grote bureaucratie kwamen diverse innovaties niet meer van de grond. Het bekendste voorbeeld is het SaaS-project Business ByDesign, dat het MKB via de cloud toegang moest geven tot een ERP-systeem.

Voortslepend project

Dat project heeft zich jarenlang voortgesleept. De introductie ervan werd steeds uitgesteld, ook doordat SAP het technisch niet voor elkaar kreeg meerdere klanten van de applicatie te laten gebruikmaken op een enkele server. Elke klant zou dus zijn dedicated server moeten krijgen en dat maakt het gebruik onnodig duur.

Na enkele, deels mislukte, proefprojecten is Business ByDesign dit jaar dan eindelijk wat breder uitgerold. Dat is bijna drie jaar later dan de bedoeling was. Apotheker heeft dat niet meer meegemaakt. Hij werd begin dit jaar, na nauwelijks een jaar in functie te zijn geweest als alleenverantwoordelijke ceo, vervangen door twee co-ceo’s. Die constructie heeft SAP in het verleden eerder gehad. Ook Apotheker was tot anderhalf jaar geleden een co-ceo.

Actie tegen Oracle?

De benoeming van Apotheker is ook om andere redenen opvallend. Zo zijn Oracle en SAP aartsvijanden, terwijl Oracle juist weer een partner is van HP. Eerder al kwam die relatie tussen Oracle en HP onder druk te staan, nadat de ontslagen Mark Hurd aan de slag ging bij Oracle als ceo. HP dreigde Oracle vervolgens met een rechtszaak. De kwestie is inmiddels uitgepraat.

Apotheker is daarnaast van oudsher een softwareman. HP heeft wel een softwaredivisie, maar die staat vooral in dienst van de grootzakelijke divisie die servers, storage en netwerkapparatuur verkoopt, vooral voor datacentergebruik. In die hardwaremarkt wil ook Oracle een rol spelen na de overname van Sun Microsystems.

Opvallend is ook dat HP gelijktijdig een nieuwe president-commissaris heeft benoemd, Ray Lane. Hij is een industrieveteraan met meer dan 20 jaar ervaring in Silicon Valley. Hij is onder meer een topmanager geweest bij Oracle.

Ook Stephen Elop benaderd

Volgens de Wall Street Journal heeft HP diverse andere kandidaten benaderd voordat het bij Apotheker uitkwam. Onder die kandidaten waren Stephen Elop, die echter Nokia verkoos en Microsoft verliet, en Steven Mills, een topmanager bij IBM. Ook die bedankte voor de eer.

De markt reageerde gisteren nabeurs teleurgesteld op de benoeming van Apotheker. De beurskoers van het aandeel HP, dat al klappen kreeg na het vertrek van Hurd, daalde met 3,6 procent.

UPDATE 16:05: Financiele details van overeenkomst toegevoegd.