3Par blijkt een zeer gewilde overnameprooi. HP verhoogt deze vrijdagmiddag zijn al eerder verhoogde bod opnieuw. Het biedt nu 30 dollar per aandeel voor het storagebedrijf waar ook Dell op aast. Het totaalbedrag komt daarmee op 2 miljard dollar. Dell is al twee keer omhoog gegaan met zijn bod vanwege de verhogingen van HP. Bij de laatste stap van Dell heeft die het 27 dollar-bod van HP geëvenaard, omdat het immers al overeenstemming had met de directie van 3Par.

Dell reageerde met dat bod op de nieuwe, inmiddels dus vorige, aanbieding van HP. Dat bood vannacht 1,8 miljard dollar voor storagebedrijf 3Par. Daarmee ging het weer flink boven het bod van concurrent Dell zitten. Die bood gister nog zo'n 1,6 miljard dollar, waarmee het nipt boven het vorige aanbod van HP ging zitten. De openlijke biedingsstrijd is begonnen door Dell met een beoogde overnameprijs van 1,15 miljard dollar.

HP was eerste

Het openingssalvo van HP in deze biedingsstrijd was maar liefst 33 procent hoger dan dat van Dell. Analisten concludeerden uit dat forse verschil dat het HP ernst is. De kaper op de kust zou niet slechts de prijs willen opdrijven voor Dell, maar 3Par zelf in handen willen krijgen.

Die inschatting blijkt te kloppen: inmiddels is namelijk naar buiten gekomen dat eigenlijk HP de overnamestrijd is begonnen met een tot op heden stilgehouden bod. Dat eerdere bod van onbekende hoogte is door 3Par afgewezen.

Directie passeren

De directie van 3Par heeft steeds het meest recente bod van Dell aangenomen. Terwijl het management van 3Par al eerder akkoord was met Dell, speelde HP vannacht in op de belangen van de aandeelhouders van het bedrijf. In de ronde daarvoor richtte HP zich nog, met een pleitbrief, rechtstreeks tot de directie.

Een woordvoerder van Dell liet na het laatset bod van HP al weten dat de overeenstemming die het had met de 3Par-directie de koper de optie geeft om het bod van HP te evenaren. Dat is dus inmiddels gebeurd. Maar de kans dat HP zich daardoor laat afschrikken, is klein. HP heeft blijkbaar zijn zinnen op 3Par gezet en heeft veel meer geld dan Dell.

Update: Toegevoegd het nieuwste bod van HP op 3Par. Eerder was alleen het laatste bod van HP bekend.

Update2: HP heeft zijn bod vandaag nogmaals verhoogd. En wederom met een flinke sprong: van 27 naar 30 dollar per aandeel. Daarmee biedt het in totaal 2 miljard dollar voor het bedrijf waar Dell eerst 1,15 miljard voor wou betalen.