Ceo Meg Whitman verklapt deze toekomstige overstap in een interview met techblog AllThingsD van de Wall Street Journal. "Uiteindelijk moeten we Unix maken op een Xeon-chip, dus dat gaan we doen." Het eigen serverbesturingssysteem draait dan niet meer alleen op de zware HP-servers met Intels 64-bit Itanium-processor.

Servermigratie

De huidige hoogste baas van HP verwijst naar het eind vorig jaar ingezette Project Odyssey. Daarbij gaat de serverfabrikant serverblades met Xeon-processors combineren met zijn zware Itanium-machines. Sommige van de bedrijfskritische functies van HP-UX zouden dan naar Windows en Linux komen, die draaien op de x64-processors van Intel.

Nu laat HP los dat het heel HP-UX overzet naar die semi-64-bit Intel-chips. Dit kan voor serverklanten meer keuze betekenen, maar het kan ook weer een migratie inhouden. HP heeft in de afgelopen jaren zijn diverse serverplatformen samengevoegd, zowel qua onderliggende processorarchitecturen als qua daarop draaiende besturingssystemen.

Twijfel aan Itanium

Critici, waaronder databasereus Oracle, stellen dat HP met zijn Itanium-servers op een afstervend platform zit. Oracle heeft dan ook de support op zijn software voor die systemen geschrapt. HP en Oracle zijn daarover nu in een rechtszaak verwikkeld.

Whitman geeft aan dat Oracle met het opzeggen van de support HP flink geld kost. De BCS-divisie (Business Critical Servers) groeide vóór dat Oracle-besluit met 10 procent per jaar, zegt de HP-ceo, maar neemt nu 20 tot 30 procent per jaar af. Ongeacht de uitkomst van de Itanium-rechtszaak tegen Oracle wil Whitman wel blijven samenwerken met die softwarereus.

Klanten verliezen

"Als we de rechtszaak winnen dan blijven we [daarmee - red.] de belangen van onze klanten beschermen", vertelt HP's ceo in het uitgebreide interview. Zij legt uit dat er voor een harde confrontatie met Oracle is gekozen omdat HP veel klanten heeft die Oracle-software op Itanium draaien en die niet van HP's Unix-variant af willen stappen.

Hoewel Whitman dit niet noemt, dreigt er voor HP ook het risico van klantverlies. Grote klanten met dure Itanium-servers kunnen immers migreren naar een Unix-variant van een concurrent, zoals Solaris van het door Oracle overgenomen Sun. Een ander uitwijkpad is Linux, dat door HP zelf wordt aangeboden maar ook door diverse concurrenten.