HTC voegt zich in het rijtje van Samsung, Nokia en Huawei als de vier lanceringspartners voor Windows Phone 8. Die nieuwe versie van Microsofts smartphonebesturingssysteem komt naar verwachting deze herfst uit, gelijk met toestellen waar het dan op draait. Samsung en Nokia hebben hun smartphones al onthuld, HTC doet dat nu. Ook samen met Microsoft.

Begin november

De Taiwanese smartphoneproducent verklapt tegelijk met zijn twee nieuwste toestellen de release van Windows Phone 8. Toptoestel Windows Phone 8X en middenmoter 8S komen begin november op de markt. HTC laat nu alvast weten dat de twee smartphones vanaf die tijd te verkrijgen zijn bij 150 telecom-carriers in meer dan 50 landen. In Europa zijn dat Orange, O2 Telefonica, MTC, Three UK, T-Mobile en Vodafone. In de VS zijn het AT&T, T-Mobile en Verizon Wireless. Daarnaast nog diverse telco's in Azië en Oceanië.

De 8X is HTC's nieuwe topmodel: het heeft een 4,3 inch Super LCD2-scherm met Gorilla Glass 2 en een resolutie van 720p. De processor is dualcore en draait op een kloksnelheid van 1,5 GHz. De opslagcapaciteit is 16 GB en de 8 megapixel achtercamera kan 1080p-video opnemen terwijl de frontcamera toemoet met 2,1 megapixel.

De lichter uitgevoerde 8S heeft een 4 inch scherm, net als Apple's nieuwe toptoestel de iPhone 5. HTC's middenmoter, te herkennen aan het tweekleurige uiterlijk met de onderband, heeft een dualcore-processor op 1 GHz. Daarnaast heeft het 4 GB aan opslagruimte, een 5 megapixel achtercamera en geen frontcamera. In tegenstelling tot de 8X heeft de 8S wel een slot voor een MicroSD-geheugenkaart.

Design, inspiratie

HTC benadrukt het design van zijn Windows Phone 8-toestellen. De felle kleuren zijn geïnspireerd door de live tiles van Microsofts besturingssysteem, aldus de fabrikant. Het Finse Nokia kiest ook voor kleur met zijn reeks Lumia-toestellen, inclusief de recente 920- en 820-modellen die Windows Phone 8 draaien.