HTC heeft aangekondigd dat het de bootloader van alle Android toestellen vrij gaat geven. Het bedrijf doet dat door klanten met zo'n toestel te voorzien van een update. In augustus zal het bedrijf de eerste telefoon een geopende bootloader geven: De HTC Sensation. HTC test het unlocken nu en verwacht dat in september alles operationeel moet zijn, meldt Reg Hardware.

Eenvoudig rooten

Door de geopende bootloader op Androidtoestellen wordt het veel eenvoudiger om deze toestellen te rooten. De Android-variant van jailbreaken, waarmee het mogelijk is om volledige toegang tot de telefoon te krijgen. Gebruikers kunnen dan bepaalde apps draaien die anders niet genoeg rechten hebben en ze kunnen een alternatief besturingssysteem op de telefoon zetten.

HTC besloot in mei al om te stoppen met de afgesloten bootloaders. Het bedrijf deed dat volgens ceo Peter Chou vooral vanwege het enorm aantal reacties van klanten die een geopende bootloader wilden. Die gaven dus indirect bij het bedrijf aan dat ze eigen firmware wilden installeren.

Terug in de tijd

De Taiwanese producent van mobiele telefoons gaat daarmee wel terug in de tijd. Ook de bootloader van de eerste telefoons met Android waren namelijk niet gesloten. Bij de latere modellen gebeurde dat wel. HTC heeft dus jarenlang juist tegengehouden dat gebruikers hun smartphone konden rooten.

Sommige smartphonemakers gaan zelfs vrij ver in het tegengaan van rooten van Android-toestellen. Zo zette Motorola een 'eFuse' in om de Droid X volledig onbruikbaar te maken na een hack. HTC zelf bedacht dan weer samen met de Amerikaanse T-Mobile een manier om de fabrieksinstellingen terug te zetten na een succesvolle root.

Overigens krijgen toestellen die door de telecombedrijven zijn voorzien van firmware geen update naar een open bootloader.