Blackberry-fabrikant RIM noemt het in een reactie "onacceptabel" dat Apple het bedrijf probeert "mee te sleuren in zijn eigen debacle". Apple bracht vrijdagavond de uitkomsten van tests met toestellen van RIM, HTC en Samsung naar buiten. Elk van de door Apple geteste modellen zou ook last hebben van signaalverlies bij een bepaalde manier van vasthouden.

Zo hoopt Apple aan te tonen dat signaalstoring door vastpakken van het toestel zeker niet alleen bij zijn iPhone 4 een probleem is. Maar geen van de toestellen heeft de antenne op dezelfde manier aan de buitenkant, zodat directe aanraking mogelijk is, zoals bij de iPhone 4.

Blackberry: geen case nodig

RIM vindt dat Apple "het publiek misleidt". Het bedrijf zegt altijd bewust te hebben afgezien van een soortgelijk antenne-ontwerp als in de nieuwste iPhone. "Één ding is duidelijk: om met de Blackberry Bold 9700 te bellen zonder signaalverlies heb je geen case nodig", stelt de fabrikant. Apple biedt nu alle kopers van de iPhone 4 een gratis beschermhoesje, waardoor het probleem sterk vermindert.

HTC: minder klachten

Ook HTC verweert zich tegen het pr-offensief van Apple. De Taiwanese fabrikant bracht net als Apple cijfers naar buiten over het retourpercentage van zijn nieuwe toestel HTC Droid Eris, dat volgens Apple ook een antenneprobleem zou hebben. Maar volgens HTC stuurt maar 0,018 procent van de gebruikers het toestel terug. Bij de iPhone 4 is dat volgens Apple zelf 0,55 procent. Volgens ceo Steve Jobs is dat percentage gunstig; het is namelijk veel minder dan de 6 procent die in de begintijd van de iPhone 3G S dat apparaat terugstuurde.

Nokia: antenne heeft prioriteit

Nokia maakt eveneens van de gelegenheid gebruik om zijn antenne-ontwerp aan te prijzen. Nokia-toestellen hebben nog nooit zulke problemen als de iPhone 4 vertoond. De Finse fabrikant zegt altijd te kiezen voor een betere antenne in plaats van het toestelontwerp mochten de twee conflicteren.