Voor het eerst in de geschiedenis van HTC (sinds 1997) is er een verlies genoteerd. De Taiwanese smartphonemaker hoopte quitte te spelen, maar calculeerde in juli al een operationeel verlies in tot 8 procent. Dat blijkt nu neer te komen op netto 102 miljoen dollar verlies.

Klap na klap na klap

HTC verkoopt steeds minder smartphones, nog altijd weinig tablets, topmensen lopen weg en het bedrijf zit ook nog tot aan de nek in de patentsores met Nokia. Een gebrek aan schaalbaarheid en het lastig verwerken van verouderde producten in het verkoopkanaal speelt de fabrikant al langer parten.

Het gaat de laatste jaren bergafwaarts bij HTC op de Nasdaq:

Tegenover HTC staat Android-rivaal Samsung. Die leverancier overstroomt de markt met toestellen van elk denkbaar prijsniveau en weet daarbij het verkoopkanaal tot in de puntjes te beheersen. De omzet bij HTC ging in het vorige kwartaal nog omhoog dankzij de ingevoerde hogere productiesnelheid, maar meer omzet betekent automatisch niet meer winst.

Kerstmis gaat HTC niet helpen

De nu verlieslijdende fabrikant heeft de verwachtingen voor het vierde kwartaal (Q4) daarom bescheiden bijgesteld. Het snijdt flink in de kosten en verwacht in Q4 een omzet tussen de 40 en 45 miljard Taiwanese dollar, oftewel zo’n 1,5 miljard Amerikaanse dollar. Dat is beduidend minder dan de 60 miljard Taiwanese dollar in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

HTC, dat sinds september vorig jaar ook Windows Phone 8 omarmt, maakt van oudsher onderdeel uit van het Android-leger. Zo was de HTC Dream, beter bekend als de G1, de smartphone die de eerste commerciële versie van Google's open source-besturingssysteem draaide in 2007. Nu zes jaar later wankelt het bedrijf behoorlijk, al blijft CEO Peter Chou positief. Hij verwacht dat het tij in 2014 keert voor HTC.